Pizza z patelni
Pizza z patelni to pyszne i bardzo proste danie typu zdrowy fast food. Jak zrobić pizzę na patelni? Poznaj prosty przepis na pizzę na patelni bez drożdży!
Pizza z patelni to niezwykle prosta i szybka wersja klasycznej pizzy.
Nie znam osoby, która nie lubi pizzy. Każdy czasami ma ochotę ją zjeść… Parę dni temu naszła mnie ogromna ochota na zjedzenie pizzy, ale po bardzo intensywnym dniu nie miałam czasu i ochoty na czasochłonne przygotowanie klasycznej pizzy. Nie chciałam jednak rezygnować ze swojej kulinarnej zachcianki i stworzyłam szybką alternatywę – bez długiego wyrabiania ciasta i bez oczekiwania na jego wyrośnięcie.
Jestem bardzo zadowolona z efektu – ta pizza jest idealna! Świetnie smakuje i ma odpowiednią konsystencję. Jej ogromnymi zaletami są czas przygotowania, który wynosi tylko 15 min oraz niska jak na pizzę kaloryczność – tylko 588 kcal na całkiem sporą porcję.
Jeśli lubisz dania typu zdrowy fast food – sprawdź również przepis na omlet à la pizza.
Jak zrobić pizzę z patelni? Poznaj prosty przepis na dietetyczną pizzę z patelni!
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 588
Białko: 22 g
Węglowodany: 83 g
Tłuszcze: 18 g
Składniki na pizzę z patelni:
- Mąka (np. pszenna lub ryżowa) 10 łyżek lub 1 szklanka (100 g)
- Ser żółty o zawartości tłuszczu 17-18% 1 kawałek lub 2 plastry (40 g)
- Ketchup 2 łyżki (30 g)
- Czosnek świeży lub suszony 1 ząbek lub 1/2 łyżeczki (5 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (2 g)
- Sól
- Pieprz
- Bazylia suszona
- Oregano
- Woda
Przygotowanie pizzy z patelni:
Krok 1: W miseczce umieść mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj. Dodaj połowę oliwy i ciepłą wodę w ilości około 1:2 (woda:składniki). Wodę najlepiej dodawaj stopniowo, aby nie dodać jej za dużo i aby ciasto nie było zbyt klejące. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć dłońmi. Wyrabiaj do otrzymania jednolitej, elastycznej masy. W razie gdyby ciasto było zbyt klejące– dodaj trochę więcej mąki.
Krok 2: Wyrobione ciasto przełóż na delikatnie obsypany mąką blat. Uformuj dłońmi równomiernej grubości placek. Średnicę placka dostosuj do wymiaru patelni w której przygotujesz pizzę (dla ułatwienia placek możesz uformować do końca dopiero na patelni). Na patelni równomiernie rozprowadź resztę oliwy. Rozgrzej patelnię na umiarkowanym ogniu. Przełóż przygotowany placek na rozgrzaną patelnię. Smaż do momentu lekkiego zarumienienia oraz delikatnego stwardnienia, czyli przez około 4-5 min. Pilnuj, aby nie przypalić placka. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
Krok 3: W miseczce umieść ketchup i obrany oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (lub suszony czosnek). Dopraw do smaku pieprzem, suszoną bazylią i oregano. Ser zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
Krok 4: Po upływie wskazanego czasu placek przewróć na drugą stronę. Od razu po przewróceniu placka równomiernie posmaruj go sosem i posyp startym serem. Patelnię przykryj pokrywką i smaż do momentu, aż spód się zarumieni a ser rozpuści (kolejne 4-5 min).
Krok 5: Przełóż na talerz i zjedz od razu po przygotowaniu.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: pizza z patelni w 15 minut, pizza z patelni przepis, pizza z patelni szybki przepis, pizza na patelni kalorie, pizza na patelni bez drożdży, pizza na patelni szybka, jak zrobić pizzę na patelni, ekspresowa pizza z patelni, szybka pizza z patelni, szybka pizza z patelni bez jajka, pizza na patelni przepis, pyszna pizza na patelni przepis, pizza na patelni przepis bez drożdży
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: