Menu

Placki griddle to proste i szybkie w przygotowaniu fit placuszki z mąki pszennej. Jak zrobić proste placuszki pszenne? Poznaj prosty przepis na placki griddle!

Placki griddle to proste i szybkie w przygotowaniu placuszki z mąki pszennej. Klasycznie przygotowuje się je na patelni griddle i stąd ich nazwa. Griddle to urządzenie składające się z szerokiej płaskiej powierzchni ogrzewanej w różny sposób np. prądem, gazem czy drewnem.
Bez najmniejszego problemu można je również przygotować na zwykłej patelni.
Placuszki griddle to bardzo popularny posiłek śniadaniowy w kuchni brytyjskiej i amerykańskiej.
Placki griddle to niezwykle puszyste i miękkie placuszki jogurtowe, które swoim smakiem wprost zachwycają. Można je jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Wszystko zależy od doboru dodatków. Placki griddle można zjeść same lub np. z dżemami i sosami w różnych smakach lub wytrawnymi dodatkami typu wędlina, ser, jajko, pasty itp.
Jak zrobić proste placki pszenne? Poznaj prosty przepis na placki griddle!
Więcej dietetycznych przepisów na szybkie i proste w przygotowaniu posiłki odpowiednie dla różnych rodzajów diet oraz w różnych smakach znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 15 min + czas pęcznienia ciasta
Kalorie: 398
Białko: 15 g
Węglowodany: 55 g
Tłuszcze: 12 g

Składniki na 1 porcję placków griddle (około 5-8 sztuk):

  • Mąka pszenna 7 łyżek (70 g)
  • Jajko kurze 1 mała sztuka (50 g)
  • Jogurt naturalny 3% 2 łyżki (50 g)
  • Masło 83% 1 łyżeczka (5 g)
  • Erytrytol lub inny słodzik 2 łyżki (20 g)
  • Masło klarowane 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Soda oczyszczona
  • Sól

Przygotowanie placków griddle:

  1. Rozpuść masło.
  2. W miseczce umieść mąkę oraz szczyptę sody oczyszczonej i soli. Wymieszaj. 
  3. Do naczynia wbij jajko. Dodaj erytrytol i ubij na puszystą pianę- im bardziej puszyste będzie ciasto, tym placuszki wyjdą bardziej miękkie.
  4. Stopniowo dolewaj masło, cały czas ubijając.
  5. Następnie dodaj jogurt, cały czas ubijając. 
  6. Gdy składniki będą już dobrze połączone przestań ubijać- połącz z mąką z dodatkiem sody i mieszaj oraz ucieraj łyżką, aż do uzyskania jednolitego ciasta bez grudek. Odstaw na około 25 min, aby ciasto napęczniało.
  7. Po upływie wskazanego czasu rozgrzej patelnię na umiarkowanym ogniu.
  8. Rozpuszczaj niewielkie ilości masła na patelni, aby wysmażyć po kilka placków- rozprowadzaj masło równomiernie po całej powierzchni.
  9. Wykładaj po 1 czubatej łyżce ciasta (na 1 placek) i je rozpłaszczaj. W tym samym czasie smaż kilka placków na patelni. Wszystkie placki smaż przez około 1,5-2 min na każdą stronę, do otrzymania rumianego koloru. 
  10. Gotowe placki przekładaj na talerz. Zjedz od razu po przygotowaniu.

Będzie nam bardzo miło jeśli przygotujesz posiłek z naszego przepisu i dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 23 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

[…] Placki griddle (sprawdź przepis) […]