Menu
Przepisy / Śniadanie / Obiad / Deser / Kolacja

Amerykańskie placki pancakes

Amerykańskie placki pancakes to prosty i szybki w przygotowaniu fit posiłek na słodko. Jak zrobić pancakes? Poznaj nasz łatwy i dietetyczny przepis na pancakes!

Puszyste mini placuszki-naleśniczki pancakes to jeden z najbardziej znanych i lubianych amerykańskich posiłków. Choć mówi się, że są one odpowiednikami naleśników, to jednak bardziej porównałabym je do placuszków.
Pancakes są proste oraz szybkie w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Można je zjeść same lub z różnymi dodatkami np. z miodem, syropem klonowym, świeżymi owocami, masłem orzechowym itp.
Więcej dietetycznych przepisów na szybkie i proste w przygotowaniu posiłki odpowiednie dla różnych rodzajów diet oraz w różnych smakach znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 401
Białko: 16 g
Węglowodany: 56 g
Tłuszcze: 10 g

Składniki na 1 porcję amerykańskich placków pancakes (około 18-22 sztuk):

  • Mąka pszenna 7 łyżek (70 g)
  • Jajko kurze 1 mała sztuka (50 g)
  • Mleko 2% niecałe 1/2 szklanki (100 g)
  • Masło 83% 1 łyżeczka (5 g)
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Słodzik erytrytol (lub inny słodzik bez kalorii) 1 łyżka (10 g)
  • Sól

Przygotowanie amerykańskich placków pancakes:

  1. Jajko wbij do naczynia i delikatnie roztrzep za pomocą miksera elektrycznego lub trzepaczki ręcznej do uzyskania lekkiego spienienia. 
  2. Dodaj mleko i wymieszaj mikserem lub trzepaczką. 
  3. Bezpośrednio do masy przesiej przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol i szczyptę soli. 
  4. Dokładnie wymieszaj mikserem lub trzepaczką, aż do połączenia się wszystkich składników i uzyskania masy o gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dolej trochę wody.
  5. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię.
  6. Rozpuszczaj niewielkie ilości masła na patelni, aby wysmażyć po kilka placków- rozprowadzaj masło równomiernie po całej powierzchni.
  7. Smaż małe placki z obu stron do uzyskania delikatnie złotego koloru. Odwracaj na drugą stronę w momencie, gdy ciasto stężeje i na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki. 
  8. Gotowe placki przekładaj na talerz. 

Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 23 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Oliwia

Mmmm…. Pycha!