Placki z kaszy gryczanej
Wytrawne placki gryczane to świetna alternatywa dla pieczywa. Jak zrobić bezglutenowe placki gryczane? Poznaj prosty przepis na placki z kaszy gryczanej!
Placki z kaszy gryczanej to prosty w przygotowaniu zamiennik pieczywa, szczególnie przydatny w diecie niskowęglowodanowej, o niskim indeksie glikemicznym i bezglutenowej.
Placuszki gryczane można zjeść same, z różnymi dodatkami np. sosami czy pastami lub jako kanapki czy tacos.
Ograniczenie lub wykluczenie standardowego pieczywa może okazać się bardzo ciekawym rozwiązaniem, ponieważ istnieje wiele niesamowicie smacznych i o wiele lżejszych zamienników, które mogą przyczynić się do poprawy stanu zdrowia oraz sylwetki.
Do przygotowania placuszków gryczanych potrzebujesz namoczoną przez kilka godzin w wodzie kaszę gryczaną, przyprawy i blender oraz patelnię z nieprzywierającym dnem.
Podczas smażenia placków trzeba uważać, ponieważ dosyć łatwo się łamią. Rozmiar placków dostosuj do własnych upodobań.
Jeśli chcesz otrzymać miękkie placki, aby przygotować z nich np. tacos – od razu po zdjęciu z patelni zamknij je w pojemniku z przykrywką. W ten sposób placki będą parowały w zamknięciu i staną się miękkie oraz plastyczne, czyli w sam raz do nadawania im różnych kształtów czy zawijania.
Kasza gryczana jest źródłem m.in. błonnika, witamin z grupy B, cynku, jodu, fosforu, magnezu, wapnia i żelaza.
Jak zrobić wytrawne placki z kaszy gryczanej? Poznaj prosty przepis na placki gryczane!
Czas przygotowania: 15 min + czas namaczania
Kalorie: 168
Białko: 7 g
Węglowodany: 35 g
Tłuszcze: 2
Składniki na placki z kaszy gryczanej (około 2-4 średnie sztuki):
- Kasza gryczana 5 łyżek lub 1/2 woreczka (50 g)
- Sól
- Cynamon
- Curry
Przygotowanie placków z kaszy gryczanej:
Krok 1: Ciasto gryczane należy przygotować dzień wcześniej. Kaszę gryczaną umieść w miseczce i zalej wodą. Ilość wody dostosuj w taki sposób, aby było jej kilka cm ponad zawartość naczynia. Odstaw na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia odlej wodę i uzupełnij świeżą około 2 cm ponad poziom kaszy.
Krok 2: Przełóż do pojemnika do blendera. Dopraw do smaku solą oraz szczyptą cynamonu i curry. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.
Krok 3: Rozgrzej nieprzywierającą suchą patelnię. Po chwili wylej trochę masy na patelnię. Smaż na umiarkowanym ogniu pod przykryciem aż do stężenia, czyli przez około 3-5 min z każdej strony. Czynności powtarzaj do zużycia całego przygotowanego ciasta.
Krok 4: Gotowe placki przekładaj na talerz. Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić placki gryczane, jak zrobic placki z kaszy gryczanej, placki z kaszy gryczanej przepis, placuszki gryczane przepis, placki gryczane przepis, placki gryczane zamiast chleba, placki gryczane kalorie, placki z kaszy gryczanej kalorie, placki z kaszy gryczanej jak zrobić, zamiennik pieczywa, placuszki gryczane bez jajek, placuszki z kaszy gryczanej, przepis na placki gryczane, placki gryczane przepis kalorie, jak zrobić bezglutenowe placki, placki wytrawne fit, placki wytrawne bez jajek
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: