Placuszki, po których nie czujesz ciężkości. Prosty przepis z bananem

Domi Zaremba
Placuszki bananowo-czekoladowe przepis

Placuszki bananowo-czekoladowe – idealne połączenie słodyczy i zdrowia, które dodaje energii! Jak zrobić placuszki bananowe? Poznaj przepis na placuszki z banana!

Placuszki bananowo-czekoladowe to lekka i sycąca propozycja dla wszystkich, którzy chcą zjeść coś słodkiego bez wyrzutów sumienia. Dojrzałe banany nadają im naturalną słodycz i powodują, że nie trzeba dodawać cukru. Dostarczają również potas, magnez i witaminę B6, czyli składniki ważne dla serca, pracy mięśni i dobrego nastroju.

Mąka z ciecierzycy, zamiast klasycznej pszennej, wzbogaca placki białkiem, błonnikiem i żelazem, dzięki czemu są bardziej pożywne i sycące, a przy tym bezglutenowe. Ciemne kakao dodaje im głęboki smak i porcję antyoksydantów, które wspierają układ krążenia i wspomagają zwalczanie stresu oksydacyjnego.

Zamiast mleka krowiego używa się tu mleko sojowe. To lekkie, roślinne źródło wapnia, idealne dla osób, które unikają nabiału. Całość łączy się w gładkie ciasto, które po usmażeniu zamienia się w delikatne, wilgotne w środku i lekko chrupiące z zewnątrz placuszki. To świetny pomysł na śniadanie, lekki deser albo przekąskę, po której nie poczujesz ciężkości, tylko solidny zastrzyk energii.
Jak zrobić placki z banana? Poznaj prosty przepis na placki bananowe o smaku czekolady!


Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 370
Białko: 15 g
Węglowodany: 57 g
Tłuszcze: 10 g

Składniki na placuszki bananowo-czekoladowe:

  • Banan – 1 sztuka (100 g)
  • Mąka z ciecierzycy – 1/2 szklanki (50 g)
  • Mleko sojowe – 1/4 szklanki (50 g)
  • Kakao ciemne – 1 łyżeczka (5 g)
  • Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 2 łyżki (20 g)
  • Olej kokosowy – 1 łyżeczka (5 g)

Przygotowanie placuszków bananowo-czekoladowych:

Placuszki bananowo-czekoladowe przepis
Zblenduj składniki

Krok 1: W pojemniku do blendera umieść obranego i pokrojonego w mniejsze kawałki banana, mleko roślinne, mąkę, kakao i słodzik. Zblenduj na gęstą, ale gładką masę. 

Placuszki bananowo-czekoladowe przepis
Usmaż placuszki

Krok 2: Na patelni rozgrzewaj niewielkie ilości oleju w celu usmażenia jednego lub kilku placuszków. Wykładaj łyżką masę na patelnię (1 łyżka- 1 placuszek). Smaż na umiarkowanym ogniu przez około 2-3 min na stronę.

Placuszki bananowo-czekoladowe przepis
Przełóż na talerz

Krok 3: Usmażone placuszki przekładaj na talerz. Zjedz na ciepło lub na zimno. 


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: placuszki bananowe przepis, placuszki bananowe bez jajek, placuszki bananowe fit, placuszki bananowe latwy przepis, placuszki bananowe kalorie, jak zrobić placuszki bananowe, placuszki z banana bez jajka, placuszki z banana przepis, przepis na placuszki z banana, placuszki bananowe z kakao, jak zrobić placki z banana, przepis na placki bananowe bez jajek, przepis na placki bananowe fit, przepis na szybkie placuszki bananowe, jak zrobić placki bananowe bez jajek, przepis na dobre placuszki z bananami

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 1 Ocena
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis