Pomidor faszerowany kaszą jaglaną i cukinią
Pomidor faszerowany kaszą jaglaną i cukinią– zdrowie i smak w jednym! Jak zrobić pomidora faszerowanego kaszą? Poznaj przepis na pomidora z cukinią i kaszą!
Pomidory faszerowane kaszą jaglaną i cukinią to doskonała opcję dla każdego, kto ceni sobie zdrowe, pełnowartościowe i smaczne dania. Ten kolorowy i apetyczny przepis to nie tylko uczta dla oczu, ale i bogactwo składników odżywczych.
Kasza jaglana, serce tego dania, jest jednym z najzdrowszych zbóż. Jest naturalnie bezglutenowa i jak na kasze bogata w białko. Dodatkowo, kasza jaglana dostarcza dużo żelaza, magnezu i kwasu foliowego, wspierając zdrowie serca i układu krwionośnego.
Cukinia, dodawana do farszu, to niskokaloryczne warzywo, które doskonale komponuje się z kaszą jaglaną. Jest źródłem witamin A i C, potasu oraz błonnika, co sprzyja zdrowiu trawiennemu i może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi.
Pomidory, użyte jako “naczynia” do naszego farszu, są nie tylko smaczne, ale i pełne likopenu – silnego antyoksydantu, który ma właściwości przeciwnowotworowe i może chronić serce.
Faszerowane pomidory z kaszą jaglaną i cukinią to doskonały wybór na zdrowy obiad lub kolację. To danie, które z łatwością można dostosować do swoich upodobań, dodając ulubione zioła czy przyprawy. Odkryj ten przepis i ciesz się połączeniem smaków, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Jak zrobić faszerowane pomidory z cukinią? Poznaj prosty przepis na pomidory faszerowane kaszą jaglaną!
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 210
Białko: 7 g
Węglowodany: 34 g
Tłuszcze: 6 g
Składniki na pomidora faszerowanego kaszą jaglaną i cukinią:
- Pomidor 1 sztuka (200 g)
- Kasza jaglana 3 łyżki (30 g)
- Cukinia 1/4 sztuki (50 g)
- Cebula 1/2 małej sztuki (20 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Olej kokosowy 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Pieprz
- Kurkuma
- Oregano
Przygotowanie pomidora faszerowanego kaszą jaglaną i cukinią:
Krok 1: Ugotuj kaszę jaglaną (sprawdź przepis). W tym czasie zacznij przygotowywać pozostałe składniki.
Krok 2: Cukinię umyj, osusz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
Krok 3: Cebulę obierz i drobno pokrój. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój. Na patelni rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę i czosnek. Smaż kilka minut.
Krok 4: Następnie dodaj cukinię. Dopraw do smaku solą, pieprzem, kurkumą i oregano. Ponownie smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 5: Dodaj kaszę i podduś przez chwilę, cały czas mieszając. Odstaw.
Krok 6: Pomidora umyj i osusz. Następnie delikatnie przekrój ostrym nożem pionowo na pół i wydryluj gniazdo oraz usuń pestki. Farsz przełóż do pomidora. Faszerowanego pomidora przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz do miękkości, czyli przez około 10-15 min (w zależności od wielkości pomidora).
Krok 7: Przełóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: pomidor faszerowany na ciepło, pomidor faszerowany przepis, pomidor faszerowany jak zrobić, pomidory faszerowane przepis, pomidory faszerowane kalorie, jak zrobić pomidory faszerowane, przepis na pomidory z kaszą jaglaną, przepis na pomidora z cukinią i kaszą, pomidor kasza jaglana przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: