Menu
Przepisy / Śniadanie / Kolacja / Dodatki

Rulony serowo-wędlinowe smażone na maśle

Rulony serowo-wędlinowe smażone na maśle to prosty i szybki w przygotowaniu fit posiłek ketogeniczny. Jak zrobić szybki keto posiłek? Poznaj łatwy keto przepis!

Rulony serowo-wędlinowe smażone na maśle to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu dietetyczny posiłek, który idealnie sprawdzi się w diecie standardowej oraz niskowęglowodanowej, w tym również ketogenicznej.
Rulony serowo-wędlinowe można zjeść jako lekki posiłek na śniadanie czy kolację lub jako smaczną przekąskę. Do przygotowania tego posiłku potrzebujesz: ser żółty, wędlinę polędwicę sopocką lub podobną oraz masło klarowane.
Ser żółty to bogate źródło białka oraz wielu witamin i makroelementów m.in.: witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, witaminy D, witaminy K, magnezu, potasu, wapnia, fosforu czy jodu. Ser żółty jest produktem bardzo zdrowym, ale wysokokalorycznym. Dlatego świetnym rozwiązaniem podczas stosowania standardowej diety odchudzającej jest korzystanie z sera o obniżonej zawartości tłuszczu, który dostarcza znacznie mniej kalorii. Standardowy ser żółty jest istotnym elementem diety ketogenicznej, czyli obfitującej w tłuszcze.
Więcej dietetycznych przepisów na szybkie i proste w przygotowaniu posiłki odpowiednie dla różnych rodzajów diet oraz w różnych smakach znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 3 min
Kalorie: 305
Białko: 21 g
Węglowodany: 1 g
Tłuszcze: 23 g

Składniki na 1 porcję rulonów serowo-wędlinowych smażonych na maśle:

  • Ser żółty 1 kawałek lub 5 plastrów (50 g)
  • Wędlina polędwica sopocka 5 plastrów (50 g)
  • Masło klarowane 1 łyżeczka (5 g)

Przygotowanie rulonów serowo-wędlinowych:

  1. Jeśli korzystasz z sera w kawałku- zetrzyj go na tarce o średnich oczkach.
  2. Plastry sera (lub proporcjonalne części startego sera) połóż na plastrach wędliny. 
  3. Zawiń w rulony.  
  4. Na patelni rozpuść i rozgrzej masło (rozprowadź je po całej powierzchni patelni). Po chwili włóż rulony (miejscem zakończenia zawinięcia do dołu). Jeśli rulony się rozwalają- użyj wykałaczek.
  5. Podsmażaj do momentu delikatnego roztopienia sera oraz zarumienienia i obróć na drugą stronę.
  6. Po chwili przełóż na talerz. 

Będzie nam bardzo miło jeśli przygotujesz posiłek z naszego przepisu i dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 42 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze