Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu

Domowy kebab w bułce to proste i szybkie w przygotowaniu danie z kurczaka. Jak zrobić kebab z kurczaka? Poznaj łatwy przepis na kebab z kurczaka!
Kebab z kurczaka w bułce to wersja jednego z najbardziej uwielbianych dań typu fast food. Domowy kebab jest lżejszy i zdrowszy, a równie pyszny. To idealna propozycja dla osób, które chcą zjeść coś sycącego i wyrazistego, a przy tym mieć kontrolę nad jakością składników.
W tej wersji nie ma miejsca na przypadkowość. Soczyste kawałki kurczaka przyprawione aromatyczną mieszanką przypraw, chrupiące dodatki warzywne i świeża, podpieczona bułka tworzą razem kompletny, pełnowartościowy posiłek. Taki domowy kebab to świetne źródło dobrze przyswajalnego białka, a przy okazji potrawa, która naprawdę cieszy zmysły, od smaku, przez zapach, aż po widok.
Mięso z kurczaka jest delikatne, lekkostrawne i bogate w witaminy z grupy B, cynk, magnez oraz żelazo. To jeden z najlepszych wyborów, jeśli zależy Ci na posiłku, który odżywia, ale nie obciąża.
W domowej wersji możesz też dopasować dodatki do własnych potrzeb i użyć np. pełnoziarnistą bułkę i inne warzywa lub sos. Każdy element tego dania możesz zmodyfikować, by było jeszcze bardziej fit, bez rezygnowania ze smaku.
To szybka i satysfakcjonująca alternatywa dla kupnych kebabów, która jest idealna na wieczór filmowy, lunch lub weekendowe spotkanie. Gdy raz spróbujesz to już nie zechcesz wracać do budki na rogu.
Jeśli wolisz wersję bez bułki – sprawdź przepis na domowy kebab z kurczaka.
Jak zrobić kebaba w domu? Poznaj prosty przepis na kebaba w bułce!
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 341
Białko: 30 g
Węglowodany: 36 g
Tłuszcze: 8 g
Składniki na kebab z kurczaka w bułce:
- Pierś z kurczaka – 1/2 fileta (100 g)
- Bułka grahamka – 1 sztuka (70 g)
- Jogurt naturalny 3% – 2 łyżki (50 g)
- Pomidor – 2 średnie plastry (40 g)
- Ogórek – 1/4 małej sztuki (40 g)
- Cebula – 1 plaster (10 g)
- Sałata – 1 liść (10 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Słodka papryka*
- Czosnek suszony*
- Curry*
- Chilli*
- Kolendra*
- Cynamon*
- Pieprz*
*możesz zastąpić przyprawą kebab-gyros lub do gyrosa
Przygotowanie kebabu z kurczaka w bułce:

Krok 1: Umyj i przygotuj warzywa: pokrój pomidora w plastry, usuwając twardy środek, obierz ogórka i pokrój w plasterki, a cebulę w cienkie krążki.

Krok 2: Oczyść mięso, pokrój na małe kawałki, dopraw przyprawami i dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanym maśle 5–10 minut, co chwilę mieszając.

Krok 3: Pod koniec smażenia mięsa podgrzej bułkę (np. w piekarniku). Po wyjęciu natnij ją wzdłuż na pół (nie rozcinaj do końca).

Krok 4: Patelnię z mięsem zdejmij z ognia. Po chwili dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.

Krok 5: W bułkę włóż umytą i osuszoną sałatę, pomidora, ogórka, cebulę i mięso. Dopraw solą do smaku.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić domowy kebab przepis, domowy kebab w bułce, domowy kebab przepis, jak zrobić kebaba w domu, jak zrobić kebab w domu składniki, jak zrobic domowy kebaba, jak zrobić kebab w domu, jak zrobić kebab w bułce, kebab przepis z kurczaka, kebab przepis w bułce, jak zrobić kebaba z kurczakiem, kebaba z kurczaka w domu, fit kebaba z kurczaka, kebab z kurczaka przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Był przepyszny! U mnie dodatkowo z sosem czosnkowym 😋