Ryba po grecku
Ryba po grecku to proste i szybkie w przygotowaniu świąteczne danie z rybą. Jak zrobić rybę po grecku? Poznaj prosty przepis na dietetyczną rybę po grecku!
Ryba po grecku to tradycyjny posiłek, który pojawia się na świątecznych stołach w większości polskich domów.
Z rybą po grecku jest tak jak ze świąteczną sałatką z gotowanych warzyw– w każdym domu smakuje nieco inaczej. Poznaj mój rodzinny przepis na dietetyczną rybę po grecku.
Dorsz to źródło pełnowartościowego białka, witaminy D3, selenu, witaminy B12, fosforu, witaminy A i kwasów omega-3, Dodatkową sporą zaletą tej ryby jest niska kaloryczność. Dorsz to ryba o wyjątkowo chudym i delikatnym mięsie.
W tym posiłku możesz użyć sklepową lub domową passatę pomidorową.
Jak zrobić dietetyczną rybę po grecku? Poznaj prosty przepis na rybę po grecku!
Czas przygotowania: 20 min + czas chłodzenia
Kalorie: 504
Białko: 59 g
Węglowodany: 52 g
Tłuszcze: 10 g
Składniki na rybę po grecku:
- Dorsz 1 duży filet (250 g)
- Marchew 2 duże sztuki (200 g)
- Pietruszka 1 duża sztuka (100 g)
- Seler 1/4 średniej sztuki (100 g)
- Por 1 mała sztuka (100 g)
- Passata pomidorowa 1 szklanka (200 g)
- Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (30 g)
- Olej 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie ryby po grecku:
Krok 1: Jeśli korzystasz z mrożonej ryby, najpierw ją odmróź w zimnej wodzie. Gdy ryba będzie odmrożona zacznij ją przygotowywać.
Krok 2: Rybę pokrój w kilkucentymetrowe kawałki.
Krok 3: Rybę przełóż do rondelka i zalej wodą (ilość dostosuj tak, aby wszystkie kawałki były zanurzone). Dopraw szczyptą soli i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj do prawidłowej obróbki termicznej ryby, czyli przez około 5-10 min (w zależności od wielkości kawałków). W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
Krok 4: Marchew, pietruszkę i kawałek selera umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora umyj, oczyść i drobno pokrój.
Krok 5: W rondelku rozgrzej olej. Po chwili wrzuć pora i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 6: Następnie dodaj marchew, pietruszkę i selera. Wymieszaj i zmniejsz ogień. Smaż pod przykryciem do miękkości, czyli przez około 10-15 min. Co chwilę mieszaj.
Krok 7: Pod koniec dodaj pomidorową passatę i koncentrat. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez chwilę.
Krok 8: Rybę i warzywa układaj naprzemiennie w szklanym lub ceramicznym naczyniu.
Krok 9: Odstaw do ostudzenia. Po wystudzeniu przykryj i włóż do lodówki. Potrawę najlepiej przygotowywać z jedno- lub dwudniowym wyprzedzeniem, aby jej smak stał się intensywniejszy.
Krok 10: Zjedz na zimno lub po podgrzaniu.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: ryba po grecku kcal, ryba po grecku przepis, ryba po grecku dietetyczny przepis, ryba po grecku łatwy przepis, jak zrobić rybę po grecku bez smażenia, jak zrobić pyszną rybę po grecku, ryba po grecku kalorie, ryba po grecku bez smażenia, przepis na rybę po grecku bez smażenia, przepis na rybe po grecku prosty, przepis na rybe po grecku w sosie pomidorowym, potrawy świąteczne z ryby, ryba na święta po grecku, przepis na dietetyczną rybę po grecku, ryba po grecku fit kcal
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Uwielbiam rybę po grecku <3