Ryż smażony z cebulą przepis

Ryż smażony z cebulą

Domi Zaremba

Ryż smażony z cebulą to prosty i zdrowy element dietetycznego posiłku. Jak przygotować ryż podsmażony z cebulą ? Poznaj przepis na dietetyczny ryż z cebulą!

Ryż smażony z cebulą to prosty i szybki w przygotowaniu dodatek do posiłku. Świetnie komponuje się z grillowanymi warzywami, mięsem, sosami i sałatkami w różnych smakach czy nawet zupami.
W tym przepisie wykorzystałam ryż basmati, który ma niezwykle delikatne ziarna i wyrazisty smak. Ryż podsmażony z cebulą na oliwie nabiera pięknego koloru i jeszcze przyjemniejszego smaku.
Oczywiście można użyć innego ryżu, ale basmati jest moim ulubionym w takiej wersji.
Ryż basmati to świetne źródło wartościowych węglowodanów, błonnika oraz białka. Zawiera sporo składników mineralnych między innymi: cynk, selen, fosfor, żelazo, mangan i miedź. Dodatkowo wyróżnia się sporą zawartością witamin z grupy B.
Ten posiłek jest również świetnym sposobem na zużycie niewykorzystanego ugotowanego ryżu.
Jak przygotować smażony ryż z cebulą? Poznaj prosty przepis na ryż podsmażony z cebulą!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 274
Białko: 5 g
Węglowodany: 41 g
Tłuszcze: 10 g

Składniki na 1 porcję ryżu smażonego z cebulą:

  • Ryż basmati 1/2 woreczka lub 5 łyżek (50 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Oliwa z oliwek lub inny olej 1 łyżka (10 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie ryżu smażonego z cebulą:

  1. Ryż wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna. Zagotuj wodę w proporcji 3:1 (woda:ryż). Po chwili wrzuć ryż i dodaj szczyptę soli. Po zagotowaniu zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem i bez mieszania przez około 10-12 min. Po upływie wskazanego czasu woda powinna zostać wchłonięta (odlej jej ewentualny nadmiar). 
  2. Cebulę obierz i pokrój w plastry.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając. 
  4. Następnie dodaj ryż. Ponownie smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. 
  5. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: ryż smażony przepis, ryż smażony na patelni, jak zrobić smażony ryż, ryż do obiadu przepis, pomysły na ryż do obiadu, co zrobić z nadmiarem ugotowanego ryżu, ugotowany ryż przepisy, ugotowany ryż co zrobić, ryz z cebulą przepis, ryż smażony z cebula, ryż zasmażany z cebulą, przepis na ryż z cebulą, przepisy z cebuli, przepisy z cebulą, przepisy na dania z ryżu

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 2 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis