Ryż z brokułem i pieczoną marchewką

Domi Zaremba
Ryż z brokułem i pieczoną marchewką przepis

Ryż z brokułem i pieczoną marchewką to zdrowe, pyszne oraz dietetyczne danie obiadowe. Jak zrobić ryż z warzywami? Poznaj przepis na ryż z warzywami!

Ryż z brokułem i pieczoną marchewką to prosty, ale odżywczy pomysł na pełnowartościowe danie z brokułem, który sprawdzi się zarówno na obiad, jak i lekką kolację. Ten posiłek bazuje na łatwo dostępnych składnikach, ale dzięki odpowiedniemu przygotowaniu i zestawieniu smaków zyskuje nie tylko walory odżywcze, ale i przyjemną konsystencję oraz aromat. To przykład, jak niewielkim nakładem pracy można przygotować coś sycącego, zbilansowanego i zgodnego z potrzebami organizmu.

Bazą dania jest ryż basmati, znany ze swoich delikatnych, długich ziaren i subtelnego, lekko orzechowego aromatu. To wartościowe źródło węglowodanów, błonnika oraz wielu cennych pierwiastków, takich jak żelazo, fosfor, cynk, selen, mangan i miedź. Ryż ten wyróżnia się także zawartością witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy i metabolizm. Jest lekkostrawny, nie obciąża układu pokarmowego i dobrze komponuje się z pieczonymi warzywami.

Brokuł to warzywo, które zasługuje na stałe miejsce w kuchni. Zawiera witaminę A, C, K oraz kwas foliowy, a także minerały takie jak wapń, potas, fosfor i magnez. Oprócz tego dostarcza sulforafan, naturalny związek o silnym działaniu przeciwutleniającym. Wspomaga on naturalne mechanizmy obronne organizmu i korzystnie wpływa na stan skóry oraz procesy regeneracyjne.

Marchew pieczona z dodatkiem oliwy nabiera słodki smak i miękką konsystencję, a przy tym zachowuje większość cennych składników. Jest źródłem witaminy C, E, K oraz witamin z grupy B. Dostarcza również potas, wapń, fosfor i magnez. To warzywo, które wzmacnia smak dania, a jednocześnie wnosi do niego dodatkową porcję składników wspierających układ odpornościowy i funkcjonowanie serca.

To danie nie tylko syci i dobrze smakuje, ale też wpisuje się w codzienne potrzeby organizmu, szczególnie wtedy, gdy chcesz jeść lżej, z większą ilością warzyw i przede wszystkim z korzyścią dla zdrowia. Jeśli szukasz pomysłu na proste, wartościowe danie bez mięsa albo dodatek do niego to ten przepis na ryż z warzywami może okazać się świetnym wyborem.
Jak zrobić ryż z warzywami? Poznaj prosty przepis na dietetyczny ryż z warzywami!


Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 406
Białko: 11 g
Węglowodany: 67 g
Tłuszcze: 13 g

Składniki na ryż z brokułem i pieczoną marchewką:

  • Ryż basmati – 1/4 szklanki (50 g)
  • Brokuł – 1 mała sztuka (150 g)
  • Marchew – 1 średnia sztuka (90 g)
  • Pomidory konserwowe w puszce – 1/2 opakowania (200 g)
  • Cebula – 1 mała sztuka (50 g)
  • Imbir – 2 cm kawałek (10 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g)
  • Sól
  • Kurkuma
  • Cynamon
  • Curry
  • Wędzona słodka papryka

Przygotowanie ryżu z brokułem i pieczoną marchewką:

Ryż z brokułem i pieczoną marchewką
Gotuję ryż.

Krok 1: Wskazówki jak ugotować ryż. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.

Ryż z brokułem i pieczoną marchewką przepis
Przygotowuję marynatę.

Krok 2: Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. C. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Kawałek imbiru obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. W miseczce umieść połowę oliwy (resztę zostaw do smażenia), czosnek, imbir i szczyptę soli. Wymieszaj.

Ryż z brokułem i pieczoną marchewką przepis
Umieszczam marchew w marynacie.

Krok 3: Marchew umyj, obierz ze skórki i pokrój w 1-2 cm kawałeczki. Włóż ją do miseczki z marynatą i dokładnie obtocz.

Ryż z brokułem i pieczoną marchewką przepis
Wkładam marchew do piekarnika.

Krok 4: Marchew przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz do średniej miękkości, czyli przez około 10-15 min. Mniej więcej w połowie pieczenia przemieszaj.

Ryż z brokułem i pieczoną marchewką
Gotuję brokuły.

Krok 5: Brokuła umyj i podziel na małe różyczki (im mniejsze różyczki, tym łatwiej znaleźć ewentualne zbrązowienia lub nadpsucia, które należy odciąć i wyrzucić). Na patelnię wlej trochę wody (około 0,5 cm wysokości) i włóż różyczki brokuła. Od momentu wrzenia gotuj je około 4 minuty, co chwilę mieszając. Następnie przełóż je do miseczki.

Ryż z brokułem i pieczoną marchewką przepis
Smażę cebulę.

Krok 6: Cebulę obierz i drobno pokrój. Na suchej patelni rozgrzej resztę oliwy. Następnie wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.

Ryż z brokułem i pieczoną marchewką przepis
Przygotowuję sos.

Krok 7: Następnie dodaj pomidory (razem z sokiem) i przypraw do smaku kurkumą, cynamonem, curry i wędzoną papryką. Ponownie smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.

Ryż z brokułem i pieczoną marchewką przepis
Dodaję do sosu wszystkie składniki.

Krok 8: Dodaj marchewkę, brokuły i ryż. Dopraw do smaku solą i dokładnie wymieszaj.

Ryż z brokułem i pieczoną marchewką przepis
Przekładam danie do wygodnego naczynia.

Krok 9: Przełóż na talerz.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: ryz z brokułami przepis, ryż z brokułem i marchewką, ryż z brokułami i marchewką przepis, ryż z marchewką przepis, ryż z warzywami przepis, ryż z warzywami i sosem, ryż z warzywami bez mięsa, jak zrobić ryż z warzywami i sosem, jak przygotować ryż z warzywami, przepis na dietetyczny ryż z warzywami, przepisy z ryżem bez mięsa, przepisy z brokułami na obiad, zdrowe przepisy z marchewką, przepisy na danie z marchewką, przepisy z pomidorami konserwowymi

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 43 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Magda

Parę dni temu przygotowałam to pierwszy raz i było bardzo smaczne. A do tego samo zdrowie!

Wcześniejszy wpis Następny wpis