Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja

Ryż basmati z cukinią i fenkułem w paście z suszonych pomidorów

Ryż z cukinią i fenkułem w paście z suszonych pomidorów to pyszny i niezwykle wartościowy posiłek, który mimo dosyć skomplikowanej nazwy jest całkiem prosty w przygotowaniu. Sprawdź!

Ten posiłek świetnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja w diecie standardowej i wegańskiej. Cukinia odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego szczególnie polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Zawiera witaminę B1, witaminę C, witaminę K, witaminę PP, magnez, potas, żelazo oraz beta karoten.
Fenkuł, czyli koper włoski nie należy do zbyt często wykorzystywanych warzyw w polskiej kuchni. Jego walory smakowe i wartości odżywcze nie są niestety zbyt doceniane. Warto jednak chociaż czasami go jeść, ze względu na liczne właściwości lecznicze m.in. korzystny wpływ na układ pokarmowy i oddechowy.
Więcej dietetycznych przepisów na posiłki w różnych smakach znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportion

Suszone pomidory
Suszone pomidory

Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 758
Białko: 14 g
Węglowodany: 122 g
Tłuszcze: 30 g

Składniki na 1 porcję ryżu basmati z cukinią i fenkułem w paście z suszonych pomidorów:

  • Ryż basmati około 10 łyżek (100 g)
  • Suszone pomidory w oleju 2 plastry (40 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Imbir 1 cm kawałek (5 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Cukinia zielona 1 średnia sztuka (300 g)
  • Fenkuł (koper włoski) 1 średnia sztuka (175 g)
  • Olej kokosowy 1 łyżeczka na zimno (10 g)
  • Cebula czerwona 1 mała sztuka (50 g)
  • Pomidory konserwowe w puszce 1/2 opakowania (120 g)
  • Rozmaryn
  • Sól
  • Nasiona kopru włoskiego
  • Bazylia
  • Tymianek
  • Kurkuma

Przygotowanie ryżu:

  1. Ryż dokładnie wypłucz na sicie pod bieżącą wodą.
  2. Przepłukany ryż umieść w garnku i wlej wodę do gotowania w proporcji 2:1 (woda:ryż). Dopraw solą i gotuj pod przykryciem zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Przygotowanie ryżu basmati z cukinią i fenkułem w paście z suszonych pomidorów:

  1. Przygotuj pastę z suszonych pomidorów. Dokładnie zmiksuj suszone pomidory, szczyptę suszonego rozmarynu, czosnek, imbir, oliwę, sól, szczyptę nasion kopru włoskiego i opcjonalnie kilka listków bazylii. 
  2. Pokrój cukinię na cienkie podłużne części. Pokrój fenkuł na cząstki, odcinając stwardniałą część i pozostawiając tylko tyle, żeby utrzymywała resztę piórek.
  3. Rozgrzej na patelni olej i obsmaż fenkuł. Przełóż do miseczki.
  4. Obsmaż cukinię, aż lekko zmięknie, następnie wrzuć cebulę. Dopraw delikatnie solą. 
  5. Po chwili dodaj pastę pomidorową, szczyptę tymianku i wcześniej obsmażony fenkuł. 
  6. Dodaj pomidory, kurkumę i gotuj jeszcze przez chwilę. 
  7. Gdy warzywa zmiękną, spróbuj sos i dopraw w razie potrzeby. 
  8. Wyłóż na talerz razem z ryżem. 

Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz