Sałatka z kaszą gryczaną, stekiem i pieczonymi warzywami
Sałatka z kaszą gryczaną, stekiem i pieczonymi warzywami to fit posiłek z wołowiną! Jak zrobić sałatkę z kaszą gryczaną? Poznaj przepis na sałatkę z wołowiną!
Sałatka z kaszą gryczaną, stekiem i pieczonymi warzywami to prosty i szybki w przygotowaniu fit posiłek z wołowiną.
Kasza gryczana jest bogatym źródłem białka, witamin z grupy B, fosforu, cynku, żelaza, jodu, magnezu i wapnia. Te składniki mają korzystny wpływ na układ nerwowy oraz poprawę odporności organizmu.
Kasza gryczana jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który m.in.: pobudza perystaltykę jelit, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową, ma zdolność wiązania wtórnych kwasów żółciowych i wody oraz obniża poposiłkową glikemię.
Wołowina to niezwykle bogate źródło białka, żelaza oraz witamin: A, E, D i z grupy B.
Jak zrobić sałatkę ze stekiem? Poznaj prosty przepis na sałatkę z kaszą gryczaną!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 590
Białko: 40 g
Węglowodany: 69 g
Tłuszcze: 20 g
Składniki na 1 porcję sałatki z kaszą gryczaną, stekiem i pieczonymi warzywami:
- Stek wołowy np. rostbef, antrykot, polędwica lub inne 1 mała sztuka (100 g)
- Kasza gryczana 5 łyżek (50 g)
- Cukinia 1 mała sztuka (150 g)
- Pomidor 1 mała sztuka (160 g)
- Papryka czerwona 1 mała sztuka (100 g)
- Cebula czerwona 1 duża sztuka (100 g)
- Jogurt naturalny skyr 2 łyżki (50 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
- Miód 1 łyżeczka (10 g)
- Ocet balsamiczny 1 łyżka (6 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie kaszy gryczanej:
- Kaszę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.
- Przepłukaną kaszę umieść w garnku i wlej wodę w proporcji 2:1 (woda:kasza). Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości i wchłonięcia całości wody, czyli przez około 15-20 min. W razie potrzeby dolej trochę wody w trakcie gotowania. Jeśli po upływie wskazanego czasu płyn nie zostanie wchłonięty to zwiększ ogień, aby go odparować. W czasie gotowania zacznij przygotowywać pozostałe składniki. Gotową kaszę przełóż do miseczki, przykryj ręcznikiem papierowym aby pozbyć się wilgoci i odstaw do przestudzenia.
Przygotowanie sałatki z kaszą gryczaną, stekiem i pieczonymi warzywami:
- Mięso wyciągnij z lodówki około 30 min przed przygotowaniem.
- Pomidora umyj, osusz i pokrój w ósemki.
- Paprykę umyj, osusz i pokrój w paski (bez części niejadalnych).
- Cukinię umyj, osusz i pokrój w plastry.
- Cebulę obierz i pokrój w plastry.
- Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym rozłóż pomidora, paprykę, cukinię, cebulę i czosnek. Skrop połową oliwy i dopraw do smaku solą.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz do miękkości, czyli przez około 15-20 min. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
- W małym naczyniu umieść jogurt, resztę oliwy, ocet balsamiczny i miód. Dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Mięso oczyść z błon i osusz ręcznikiem papierowym.
- Równomiernie posyp solą jedną stronę mięsa.
- Masło rozgrzej i rozprowadź po całej powierzchni patelni. Po chwili delikatnie włóż mięso (posoloną stroną do dołu). Po włożeniu mięsa na patelnię nie ruszaj go do momentu przełożenia na drugą stronę. Czas smażenia zależy od grubości kawałka mięsa i pożądanego stopnia wysmażenia-średni czas smażenia: stek krwisty około 1,5-2 min na stronę; średnio krwisty około 2-3 min na stronę; średnio wysmażony około 3-5 min na stronę; dobrze wysmażony 6-8 min na stronę. Przed przewróceniem steku na drugą stronę równomiernie posyp go solą. Przewróć na drugą stronę za pomocą szczypców lub drewnianej łopatki. Nie nakłuwaj mięsa w trakcie smażenia, aby nie straciło smaku i aromatu.
- Po usmażeniu odłóż mięso na talerz na około 5 minut. Po tym czasie dopraw je pieprzem do smaku i pokrój w plasterki.
- Na talerzu rozłóż upieczone warzywa, kaszę, steka i sos.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: sałatka z kaszą gryczaną, sałatki z kaszą gryczaną przepisy, sałatka ze stekiem, dietetyczne danie z wołowiną, jak zrobić sałatkę z kaszy gryczanej, jak zrobić sałatkę z pieczonych warzyw, przepis na sałatkę z kaszą gryczaną, jak zrobić sałatkę z kaszą gryczaną, pomysły na sałatki do pracy, pomysły na sałatki dietetyczne, przepis na sałatki warzywne dietetyczne, pieczone warzywa przepisy, do czego pieczone warzywa, zdrowe sałatki pomysły, sałatki dla osób na diecie bezglutenowej, zdrowe przepisy z wołowiną, przepis ze stekiem wołowym, przepisy z kaszą gryczaną, przepisy kasza gryczana z warzywami, przepisy kasza gryczana dieta, przepisy z cukinią fit, przepisy na obiad z papryki, przepisy z pomidorem, przepisy z jogurtem skyr, zdrowe przepisy ze skyrem, przepis sos z octem balsamicznym
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: