Sałatka z marchwi, sera feta i nasion słonecznika przepis

Sałatka z marchewki, fety i słonecznika

Domi Zaremba

Sałatka z marchewki, fety i słonecznika to prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z fetą. Jak zrobić sałatkę z fetą? Poznaj łatwy przepis na sałatkę z fety!

Sałatka z marchewki, fety i słonecznika to bardzo prosta i szybka sałatka z serem feta.
Sałatka ze słonecznikiem jest pożywna, sycąca i bardzo smaczna. Można ją jeść zarówno samą jako lekki posiłek lub jako dodatek do np. pieczywa, dań mięsnych czy rybnych.
Marchew jest świetnym źródłem witaminy C, E, K i witamin z grupy B oraz minerałów m.in. potasu, wapnia, fosforu, sodu i magnezu.
Ser feta to miękki ser o zawartości tłuszczu około 40%, produkowany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego z mlekiem kozim
Słonecznik to doskonałe źródło między innymi witaminy A, witamin z grupy B, witaminy E, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, fosforu, potasu i magnezu.
Jak zrobić sałatkę z marchewki? Poznaj prosty przepis na sałatkę z prażonym słonecznikiem!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 10 min + czas marynowania
Kalorie: 281
Białko: 13 g
Węglowodany: 15 g
Tłuszcze: 20 g

Składniki na 1 porcję sałatki z marchewki, fety i słonecznika:

  • Marchew 1 duża lub 2 średnie sztuki (120 g)
  • Ser feta 1/4 opakowania (50 g)
  • Słonecznik łuskany 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Sok z cytryny 2 łyżki (12 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie sałatki z marchewki, fety i słonecznika:

  1. Marchew umyj, osusz i obierz ze skórki. Następnie odetnij dwa końce i pokrój w bardzo cienkie podłużne plasterki (możesz zrobić to nożem, ale znacznie szybciej i prościej będzie przy użyciu obieraczki/gilotyny/temperówki do warzyw)- im cieńsze plasterki tym lepiej.
  2. Plasterki marchewki umieść w miseczce. Dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą do smaku i wymieszaj. 
  3. Miseczkę z marchewką przykryj i włóż do lodówki na minimum 10-15 min. W czasie marynowania przygotuj pozostałe składniki. 
  4. Rozgrzej suchą patelnię i upraż słonecznik do zarumienienia. Co chwilę potrząsaj patelnią, aby słonecznik się nie przypalił. Zdejmij z ognia, gdy ziarna zaczną intensywnie pachnieć i nabierać koloru. Odstaw.
  5. Ser feta rozdrobnij ręką. 
  6. Wyciągnij miseczkę z lodówki i jeszcze raz przemieszaj zawartość. 
  7. Marchewkę wyłóż na talerz. Dodaj ser i słonecznik. Dopraw do smaku pieprzem. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: szybka sałatka z fetą, sałatka z fety przepis, sałatka z marchewką przepis, jak zrobić sałatkę z fetą, przepis na sałatkę z fetą, sałatka ze słonecznikiem prażonym, sałatka z marchewki przepis, feta marchewka, sałatka ze słonecznikiem, przepis na sałatkę z fety, przepis na sałatkę ze słonecznikiem

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 46 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis