Salsa z awokado i mango przepis

Salsa z awokado i mango

Domi Zaremba

Salsa z awokado i mango to prosty fit posiłek. Jak zrobić salsę z awokado i mango? Poznaj prosty przepis na salsę z awokado i mango!

Salsa z awokado i mango to prosty i szybki w przygotowaniu posiłek dietetyczny o ciekawym smaku.
Awokado posiada wiele wartości odżywczych i właściwości leczniczych. Dostarcza m.in. sporo witaminy A, witamin z grupy B oraz C.
Mango może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi oraz insulinooporności i poprawienia tolerancji na glukozę. Dodatkowo reguluje poziom lipidów, czyli zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Mango zawiera również sporo potasu, dzięki czemu obniża podwyższony poziom ciśnienia tętniczego.
Regularne spożywanie mango może zmniejszyć ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego, na który składają się podwyższony poziom cholesterolu, trójglicerydów, cukru we krwi i ciśnienia tętniczego.
Salsa z awokado i mango jest świetna jako samodzielna sałatka lub jako dodatek do wielu posiłków, szczególnie tych zawierających mięsa i ryby.
Jak zrobić salsę z awokado i mango? Poznaj prosty przepis na salsę z awokado i mango!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 199
Białko: 4 g
Węglowodany: 23 g
Tłuszcze: 12 g

Składniki na 1 porcję salsy z awokado i mango:

  • Awokado 1/2 średniej sztuki (70 g)
  • Mango 1/4 średniej sztuki (70 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (30 g)
  • Papryka czerwona chilli 1/2 sztuki (10 g)
  • Sok z cytryny 3 łyżki (15 g)
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (15 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie salsy z awokado i mango:

  1. Awokado umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Połówkę z pestką skrop sokiem z cytryny, szczelnie zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki (zużyj do innego posiłku w ciągu kilku dni). Z pozostałej części wyciągnij miąższ za pomocą łyżki. Awokado pokrój w kostkę.
  2. Mango umyj i osusz. Odkrój kawałek mango i go obierz oraz pokrój w kostkę. Resztę mango zawiń folią i włóż do lodówki (zużyj do innego posiłku w ciągu kilku dni).
  3. Cebulę obierz i bardzo drobno pokrój. 
  4. Papryczkę chilli umyj, osusz i bardzo drobno pokrój. Ilość papryczki chilli dostosuj do własnych preferencji.
  5. W miseczce umieść awokado, mango, cebulę i papryczkę chilli. Dodaj koncentrat pomidorowy i skrop sokiem z cytryny. Dopraw według uznania solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: salsa z awokado i mango przepis, jak zrobić salsę z awokado i mango, jak zrobić dobrą salsę, jak zrobić salsę przepis, prosty przepis na salsę, pomysł na dodatek do obiadu, ciekawy dodatek do mięsa, dodatek do ryby pieczonej, dodatek do mięs z grilla, przepisy z awokado fit, przepisy z mango i awokado

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 13 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis