Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja

Serowe ziemniaki z patelni

Serowe ziemniaki z patelni to pyszny i szybki w przygotowaniu fit posiłek. Jak łatwo zrobić serowe ziemniaki z patelni? Poznaj nasz przepis!

Ziemniaki są dosyć częstym elementem posiłków na całym świecie, ale mam wrażenie że nadal są trochę niedoceniane. A to skarbnica między innymi potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza prawie wszystkich witamin (ale najwięcej w nich jest witaminy C) i błonnika. Dodatkowo mają właściwości zasadotwórcze. A co ważne- mają sporo mniej kalorii niż kasze czy makarony.
Najwięcej minerałów i witamin znajduje się tuż pod skórką ziemniaka. Dlatego najlepiej jest cienko obierać ziemniaki lub przyrządzać je w skórkach.
Dietetyczne serowe ziemniaki z patelni to danie o intensywnie aromatycznym smaku. Do przygotowania tego pysznego posiłku nie potrzeba żadnych wymyślnych sprzętów, ani zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Sprawdź!
Więcej przepisów na pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu posiłki z każdego rodzaju diety znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportion

Serowe ziemniaki z patelni przepis

Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 397
Białko: 16 g
Węglowodany: 51 g
Tłuszcze: 14 g

Składniki na 1 porcję serowych ziemniaków z patelni:

  • Ziemniak 3 małe sztuki (240 g)
  • Cebula biała 1 mała sztuka (50 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Mleko 2% niecałe 1/2 szklanki (100 g)
  • Ser żółty 1 kawałek (30 g)
  • Sól
  • Papryka chilli
  • Kurkuma
  • Słodka wędzona papryka

Przygotowanie serowych ziemniaków z patelni:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Cebulę obierz i drobno pokrój.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę.
  4. Pokrojoną cebulę usmaż na oliwie do złotego koloru.
  5. W szklance wymieszaj mleko z solą i ulubionymi przyprawami np. papryką chilli, kurkumą, słodką wędzoną papryką. 
  6. Do cebuli dodaj plasterki ziemniaków (równomiernie rozłóż na całej powierzchni patelni), mleko i trochę wody.
  7. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu do miękkości i wchłonięcia płynów (około 20-30 min). W razie potrzeby dolej niewielką ilość wody. 
  8. Pod koniec posyp startym serem i przykryj pokrywką. Doprowadź do rozpuszczenia sera. 

Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz