Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja

Skrzydełka z kurczaka po amerykańsku

Pikantne skrzydełka z kurczaka to ikoniczne amerykańskie danie. Jak zrobić skrzydełka z kurczaka po amerykańsku? Poznaj nasz dietetyczny przepis!

Nasz przepis na skrzydełka z kurczaka po amerykańsku jest lżejszą i mniej kaloryczną wersją chrupiących skrzydełek na ostro. Pominęliśmy panierkę z mąki, a smażenie na głębokim tłuszczu wymieniliśmy na pieczenie w piekarniku.
Pieczone pikantne skrzydełka z kurczaka urozmaicą każdą kuchnię. Ten posiłek to świetny sposób na poznanie nowych smaków, które nie są zbyt popularne w Polsce.
Więcej przepisów na pyszne i zdrowe posiłki znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportion

Skrzydełka z kurczaka po amerykańsku przepis

Skrzydełka z kurczaka to bogate źródło białka i tłuszczu oraz składników mineralnych np. potasu, fosforu, wapnia czy magnezu.
Skrzydełka bez skóry dostarczają sporo mniej kalorii niż te ze skórą, ale w tym przepisie znacznie lepiej sprawdzą się ze skórą. Upieczona, delikatnie chrupiąca skórka doda skrzydełkom ich wyjątkowego smaku i charakteru.
Skóra kurczaka dostarcza między innymi zdrowy tłuszcz omega-6, ale oczywiście trzeba zachować zdrowy rozsądek w jej spożywaniu, bo jedzona często i w dużych ilościach może być niezdrowa.

Czas przygotowania: 35 min + 1 godz marynowania
Kalorie: 730
Białko: 62 g
Węglowodany: 18 g
Tłuszcze: 46 g

Składniki na 1 porcję skrzydełek po amerykańsku:

  • Skrzydełka z kurczaka 5 średnich sztuk (300 g)
  • Masło klarowane 1 łyżeczka (10 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Słodzik erytrytol 3 łyżeczki (15 g)
  • Miód 1 łyżeczka (12 g)
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (30 g)
  • Tabasco
  • Słodka papryka
  • Pieprz cayenne

Przygotowanie skrzydełek po amerykańsku:

  1. W rondlu rozpuść masło. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Zestaw z ognia i dodaj erytrytol. Mieszaj, aż się rozpuści. 
  3. Dodaj miód, koncentrat pomidorowy, tabasco, słodką paprykę i pieprz cayenne. Ilości przypraw dostosuj do swoich preferencji smakowych. Dokładnie wymieszaj.
  4. Umyte oraz osuszone mięso włóż do rondla i dokładnie wymieszaj. Zwróć uwagę, aby marynata była dobrze rozprowadzona po wszystkich skrzydełkach. Marynuj przez około 1 godzinę w lodówce. 
  5. Zamarynowane skrzydełka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj pozostałą marynatą.
  6. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około 30-35 min.  

Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 11 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze