Smażony ser halloumi

Domi Zaremba
Smażony ser halloumi przepis

Smażony ser halloumi to bardzo smaczne i proste danie z sera. Jak usmażyć ser halloumi? Poznaj prosty przepis na ser halloumi!

Ser halloumi to jeden z najbardziej charakterystycznych serów kuchni śródziemnomorskiej. Jest elastyczny, delikatnie skrzypiący w ustach i o wyrazistym, lekko słodko-słonym smaku. Szczególnie ceniony jest za to, że podczas smażenia czy grillowania nie topi się, tylko zachowuje zwartą formę i apetyczną, lekko chrupiącą skórkę.

Oryginalny halloumi pochodzi z Cypru, gdzie od wieków wytwarzany jest z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. To produkt tak głęboko wpisany w lokalną kulturę, że przeciętny mieszkaniec Cypru zjada go rocznie nawet 8 kilogramów, czyli znacznie więcej niż jakiegokolwiek innego sera. Dzięki swojej wszechstronności halloumi zyskał popularność na całym świecie, szczególnie wśród osób szukających ciekawych, wysokobiałkowych alternatyw do mięsnych dań.

Halloumi to dobre źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz witaminy A, D, E i K. Dostarcza również wapń, fosfor, magnez, potas i sód, czyli składników, które wspierają m.in. układ kostny, nerwowy i mięśniowy. Choć zawiera sól, jego smak jest zrównoważony i dobrze komponuje się z wieloma dodatkami.

Smażony ser halloumi możesz podać w bardzo różnych wersjach, na przykład w formie składnika sałatki z rukolą, grillowanymi warzywami i dressingiem cytrynowym, w tortilli z warzywami i hummusem, jako dodatek do śniadaniowej miski z kaszą i awokado albo po prostu sam, z sosem jogurtowym i świeżymi ziołami. Doskonale sprawdza się też w daniach inspirowanych kuchnią bliskowschodnią, np. w połączeniu z kuskusem perłowym, kolendrą i pieczoną dynią.

To produkt, który łączy smak, wartości odżywcze i kulinarną wygodę. Warto mieć go pod ręką, gdy szukasz ciekawego składnika, który odmieni nawet najprostszy posiłek.
Jak zrobić ser halloumi na patelni? Poznaj prosty przepis z serem halloumi!


Czas przygotowania: 8 min
Kalorie: 357
Białko: 20 g
Węglowodany: 2 g
Tłuszcze: 30 g

Składniki na smażony ser halloumi:

  • Ser halloumi – 1/2 średniego opakowania (100 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżeczka (5 g)

Przygotowanie smażonego sera halloumi:

Smażony ser halloumi przepis

Krok 1: Ser pokrój w grube plastry (około 1-1,5 cm). 

Smażony ser halloumi przepis

Krok 2: Na patelni mocno rozgrzej masło. Następnie włóż plastry sera i smaż po kilka minut z każdej strony. Stopień wysmażenia dobierz do własnych preferencji – ser może być w wersji mniej lub mocniej wysmażonej.

Smażony ser halloumi przepis

Krok 3: Wyłóż na talerz. 


    Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
    – porady dietetyczne
    – przepisy na śniadanie
    – przepisy na obiad
    – przepisy na kolacje
    – przepisy na przekąski
    – przepisy na desery

    Powiązane zagadnienia- posiłek: smażony ser, ser biały, ser w diecie keto, ser halloumi, jak smażyć ser, jak smażyć halloumi, jak zrobić halumi, ser halumi, ser z pataleni, jak zrobić ser z patelni, halloumi przepisy, halloumi jak jeść, ser biały na kolację, ser dietetyczny, fit ser, ser biały w diecie ketogenicznej , chudy ser do smażenia, jak usmażyć ser, ser cypryjski, danie z sera, ser halumi przepisy, fit ser smażony, jak jeść ser halloumi, fit kolacja, fit danie z sera, jak prosto zrobić halloumi, ser z patelni jak zrobić, zdrowy ser, chudy ser, słony ser, halloumi przepis

    Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


    Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

    5 2 Liczba ocen
    Ocena
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest

    0 komentarzy
    Informacje zwrotne w treści
    Wyświetl wszystkie komentarze
    Wcześniejszy wpis Następny wpis