Sposoby na szybkie i dietetyczne gotowanie

6 sposobów na szybkie i dietetyczne gotowanie

Domi Zaremba

Jak gotować szybko, dietetycznie i przede wszystkim zdrowo? Jak ułatwić sobie gotowanie? Poznaj nasze sprawdzone sposoby na proste i przyjemne gotowanie!

W dzisiejszych czasach, kiedy tempo życia wydaje się przyspieszać z dnia na dzień, zdrowe i dietetyczne gotowanie może wydawać się zadaniem wręcz niemożliwym do osiągnięcia. Jednak nie ma powodu, by rezygnować ze zdrowego odżywiania, nawet jeśli ma się naprawdę niewiele czasu. W rzeczywistości istnieje wiele sprawdzonych sposobów, które pozwalają nam gotować smacznie, zdrowo i efektywnie. Poznaj 6 fascynujących metod, które zmieniają podejście do gotowania i pozwalają cieszyć się pysznymi posiłkami bez tracenia cennego czasu. Przekonaj się, jak szybko i dietetycznie stworzyć dania, które kochasz!

Sposoby na szybkie i dietetyczne gotowanie

Podstawowe składniki do gotowania

Są to produkty bazowe z których można stworzyć większość dań, a dodatkowo są z dość długimi terminami przydatności do spożycia. I dlatego bez zastanowienia polecamy, aby zawsze mieć ich mały zapas.

1. Oliwa z oliwek

To jeden z naszych ulubionych składników posiłków. Oliwa ma niesamowite walory smakowe, a dodatkowo jest uważana za jeden z najzdrowszych tłuszczów. Używamy jej zwykle bez obróbki termicznej. A do smażenia lub duszenia najchętniej stosujemy masło klarowane lub olej kokosowy, których również zawsze mamy zapas.

2. Przyprawy 

Przyprawy nie tylko wzbogacają smak potrawy, ale również zazwyczaj mają korzystny wpływ na ogranizm. Jeśli mielibyśmy wybrać jedną najbardziej wszechstronną przyprawę, którą można zastosować praktycznie do wszystkiego to wybralibyśmy curry. Dlatego, że jest to mieszanka takich przypraw jak: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chilli, sól, a czasami również cynamon. Curry z każdych składników wydobywa inne walory smakowe. Wzbogaci smak mięs, owoców morza, ryżu, warzyw czy tofu. Dodatkowo świetnie sprawdzi się jako np. składnik sosu sałatkowego. A jak już jesteśmy przy sosach do sałatek to nasz ulubiony składa się z oliwy, miodu, soku z cytryny i właśnie przyprawy curry.

3. Sos sojowy, musztarda i ketchup

Te składniki potrafią ożywić nawet najnudniejszy posiłek. Np. omlet czy wafle ryżowe posmarowane odrobiną musztardy nabierają zupełnie nowego, ciekawszego smaku.

4. Produkty konserwowe i przetwory warzywne

To coś bardzo ułatwiającego szybkie gotowanie. Podczas gotowania z chęcią wykorzystujemy konserwowe pomidory, kukurydzę, fasolę czy passatę pomidorową. Produkty tego typu są niezastąpione w przygotowaniu ekspresowego dania typu zupa, zapiekanka makaronowa czy sałatka. Produkty konserwowe można kupić w sklepie lub w prosty sposób przygotować samodzielnie.

5. Cebula, czosnek, papryka, marchew i seler

Każde z tych warzyw można wykorzystać na surowo lub po obróbce termicznej w prawie każdym daniu. A tak przy okazji: naszym ulubionym sposobem na pierwszy krok w gotowaniu jest podsmażenie cebuli lub czosnku na maśle klarowanym lub oleju kokosowym. Przez parę minut można wydobyć świetny bazowy smak wielu potraw np. gulaszu, jajecznicy czy zupy.

6. Jabłko i gruszka

Naszymi ulubionymi owocami, które można wykorzystać również w przyrządzaniu dań wytrawnych są jabłka i gruszki. Świetnie przełamują smaki. Surowe lub pieczone dodają bardzo ciekawe nuty smakowe sałatkom, zupom czy mięsom.

7. Suszone pomidory

Ostatni produkt, który bardzo lubimy stosować w kuchni i raczej nie da się go zastąpić żadnym innym to suszone pomidory. Można z nimi tworzyć mnóstwo niesamowitych dań np. sałatki, makarony, pesto czy mięsne roladki.

Gadżety kuchenne

Korzystanie z obieraczki do warzyw, nożyc kuchennych czy krajalnicy do warzyw znacznie ułatwi i przyśpieszy przygotowywanie składników posiłku. Należy się najpierw zastanowić, które produkty najczęściej przygotowujemy i dopiero wtedy poszukać dostępnych w tej kategorii gadżetów. Nie ma sensu kupować np. nakłuwacz do mięsa czy obieraczkę do warzyw, gdy zjadamy te produkty sporadycznie. Takich gadżetów jest mnóstwo, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Najłatwiej i najtaniej można je kupić przez internet, ale są również dostępne w większości supermarketów. Naszymi ulubionymi akcesoriami są obieraczka do warzyw, ostry nożyk kuchenny, sitko (durszlak) który wykorzystujemy do mycia warzyw czy płukania kasz oraz do odcedzania np. makaronu i dlatego, że bardzo lubimy warzywne zupy kremy to blender.

Sposoby na szybkie i dietetyczne gotowanie

Planowanie tygodniowego jadłospisu w taki sposób, aby bazowe produkty się powtarzały

W ten sposób ryż, makaron, mięso czy inne składniki które wymagają dłuższej obróbki termicznej można ugotować raz, a ilość dobrać tak, aby móc wykorzystać je jako składnik kilku posiłków. Ważne jest tylko, żeby prawidłowo je przechowywać czyli umieścić w szczelnym pojemniku i jak najszybciej włożyć do lodówki. Tak przygotowane wcześniej produkty są bardzo pomocne, obojętnie czy przygotowujemy posiłki na bieżąco czy na cały dzień w lunch boxy.  
Ile można przechowywać ugotowane produkty?
-jajka na twardo do 7 dni,
-makaron i ryż do 2-3 dni,
-mięso i warzywa do 3-4 dni,

A gotowe posiłki takie jak np. zupa czy bigos do 4-5 dni.

Należy jednak pamiętać, aby nie podgrzewać i nie schładzać wszystkiego naraz. Odpowiednią porcję produktu należy przełożyć do naczynia w którym chce się ją podgrzać, a resztę wstawić do lodówki. W ten sposób unika się nadmiernego namnażania bakterii. Najlepszym sposobem na odgrzanie ryżu czy makaronu jest przelanie porcji wrzątkiem. W ten sposób można zaoszczędzić mnóstwo czasu, a na diecie jest on niesamowicie cenny, szczególnie gdy sporo godzin spędza się w pracy, na treningu i przy tym nie chce się i często nie można zrezygnować ze swoich innych życiowych obowiązków.

Sposoby na szybkie i dietetyczne gotowanie

Mrożenie porcji sosu

Warto mieć tak przygotowany sos, który można w każdej chwili użyć do ryżu, makaronu czy ziemniaków. Aby trzymać się swoich proporcji w diecie w przypadku gdy przepis z którego skorzystamy jest odpowiedni dla nas na 1 posiłek, a my użyjemy 5-krotnych proporcji, to wtedy za pomocą wagi kuchennej musimy równomiernie go podzielić i umieścić w 5 opakowaniach. Dodatkowo jak już jesteśmy przy mrożeniu to polecamy też, aby zawsze mieć zamrożone kostki soku z cytryny– można je dodać do szklanki wody lub do sosu sałatkowego.

Sposoby na szybkie i dietetyczne gotowanie

Sprzątanie już podczas gotowania

W ten sposób wraz ze skończeniem posiłku, kończymy pracę w kuchni. Dzięki temu nawykowi omijamy czasochłonne sprzątanie po gotowaniu.
Jest to w pewnym sensie „wielozadaniowość”, ale w najprostszej postaci i to naprawdę niezmiernie przydatna. Np. czekając, aż zagotuje się woda chociażby na ryż, można umyć naczynia, które wcześniej wykorzystaliśmy do przygotowania czegoś (zamiast korzystać z telefonu).
Wiele pojedynczych kuchennych zadań możemy wykonać w kilka minut, w czasie kiedy i tak na coś czekamy. A dodatkowo coś co zajmie nam niewiele czasu róbmy od razu
Pomyślcie o tym, że jeśli poświęcicie 5 albo 10 min na zrobienie czegoś teraz to będziecie mieli już później wszystko z głowy i czas wolny. Najpierw obowiązki a później przyjemności– to zawsze działa i motywuje.

Sposoby na szybkie i dietetyczne gotowanie

Gotowanie dań jednogarnkowych

Jest to niezwykle praktyczny i wygodny sposób przyrządzania posiłków.
W ten sposób możemy wykorzystać w jednym daniu wszystkie makroskładniki znajdujące się w naszej odpowiednio zbilansowanej diecie, oczywiście jeśli z takiej policzonej diety korzystamy. Gdy poczujemy głód to zjadamy odpowiednio przez siebie dobrane porcje.

A jakie są Wasze sprawdzone sposoby na szybkie i dietetyczne gotowanie? Dajcie nam znać w komentarzach!


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- wpis: sposoby na szybkie gotowanie, sposoby na dietetyczne gotowanie, jak zacząć gotować, jak gotowac zdrowo i dietetycznie, proste gotowanie dla początkujących, dietetyczne gotowanie blog, gotowanie przepisy zdjęcia porady, sposoby na tanie gotowanie, jak zacząć zdrowo gotować

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

5 43 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

3 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
tyśka

Super porady! Ja z gadżetów to wybrałam blender z akcesoriami (Lauben) i w nim nawet szatkuję cebulę, zioła czy inne warzywa. Cuuuudo

Magda

Te porady są genialne! Prosto, szybko i praktycznie! Dla mnie ekstra

Wcześniejszy wpis Następny wpis