Nie masz pomysłu co zawinąć w tortillę? Spróbuj tej meksykańskiej wersji z kurczakiem

Domi Zaremba
tortilla z kurczakiem po meksykansku przepis

Tortilla z kurczakiem po meksykańsku to zdrowe danie z mięsem mielonym. Jak zrobić tortillę po meksykańsku? Poznaj przepis na tortillę z mięsem po meksykańsku!

Tortilla z kurczakiem po meksykańsku to szybki i sycący posiłek inspirowany kuchnią teksańsko-meksykańską, który łączy intensywność z wartościami odżywczymi. Dzięki dodatkom takim jak fasola, kukurydza, papryka i aromatyczne przyprawy, danie nabiera smaku i zachwyca różnorodnością konsystencji. To świetna propozycja na obiad, kolację lub posiłek do zabrania ze sobą.

Mięso z piersi kurczaka to lekkostrawne źródło pełnowartościowego białka, które wspiera regenerację mięśni, syci na długo i dostarcza ważne witaminy, m.in. B3, B6 oraz składniki mineralne jak fosfor i selen. To jeden z najbardziej uniwersalnych i dietetycznych składników, który idealnie sprawdza się w zdrowym odżywianiu.

Fasola, czyli jedna z podstaw kuchni meksykańskiej, wzbogaca potrawę nie tylko białkiem roślinnym, ale też błonnikiem, który wspiera trawienie i utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu. Znajdujące się w niej witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, wspierają układ nerwowy i odpornościowy, a naturalne przeciwutleniacze działają ochronnie na komórki. Dodatek kukurydzy i papryki wnosi słodycz, chrupkość oraz cenne składniki, takie jak witamina C i beta-karoten.

To danie z tortilli udowadnia, że zdrowe odżywianie nie musi być nudne, a może być kolorowe, aromatyczne i naprawdę satysfakcjonujące.
Jeśli lubisz dania w meksykańskim stylu – sprawdź również przepis na indyka po meksykańsku.
Jak zrobić tortillę z mięsem i warzywami? Poznaj prosty przepis na meksykańskie danie z tortillą!


Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 436
Białko: 28 g
Węglowodany: 47 g
Tłuszcze: 15 g

Składniki na tortillę z kurczakiem po meksykańsku:

  • Tortilla – 1 sztuka (62 g)
  • Mięso mielone z kurczaka – 1/4 opakowania (100 g)
  • Pomidory konserwowe – 1/2 opakowania (120 g)
  • Fasola czerwona konserwowa – 2 łyżki (40 g)
  • Papryka czerwona – 1/3 średniej sztuki (50 g )
  • Kukurydza konserwowa – 1 łyżka (15 g)
  • Cebula – 1 mała sztuka (20 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka ostra
  • Papryka słodka
  • Curry
  • Woda

Przygotowanie tortilli z kurczakiem po meksykańsku:

tortilla z kurczakiem po meksykansku 1
Przygotowaną cebulę i czosnek smażę na patelni.

Krok 1: Cebulę obierz i drobno pokrój. Czosnek obierz i drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę. W głębokiej patelni rozgrzej masło. Po chwili wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż przez parę minut, co chwilę mieszając.

tortilla z kurczakiem po meksykansku 2 1
Dodaję mięso i smażę, co chwilę mieszając.

Krok 2: Następnie dodaj mięso. Co chwilę mieszaj i rozdrabniaj mięso drewnianą łopatką.

tortilla z kurczakiem po meksykansku 3 1
Następnie doprawiam mięso.

Krok 3: Gdy mięso straci surowy kolor dopraw do smaku pieprzem, papryką ostrą, papryką słodką i curry. Dokładnie wymieszaj.

tortilla z kurczakiem po meksykansku 4 1
Dodaję pomidory konserwowe i wodę.

Krok 4: Następnie dodaj pomidory konserwowe (razem z sokiem). Wlej trochę wody, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez około 10 min. Co chwilę mieszaj. W razie potrzeby dolej trochę wody, ale nie powinno być jej zbyt wiele. W tym czasie przygotuj paprykę – umyj i pokrój w kosteczkę (usuń niejadalne części).

tortilla z kurczakiem po meksykansku 6 1
Dodaję pokrojoną paprykę, a pod koniec duszenia odcedzoną kukurydzę i fasolę.

Krok 5: Po upływie wskazanego czasu dodaj do sosu pokrojoną paprykę. Duś przez kolejne 5 min. Jeśli pod koniec duszenia będzie zbyt dużo wody to zwiększ ogień i odparuj jej nadmiar (gotuj bez przykrycia i cały czas mieszaj). Pod koniec dodaj odsączoną kukurydzę i fasolę oraz dopraw solą do smaku. Dokładnie wymieszaj. 

tortilla z kurczakiem po meksykansku 9 1
Zawijam farsz w tortillę.

Krok 6: Następnie równomiernie rozłóż na placku tortilli. Dwa boki tortilli złóż do środka i zwiń środek w rulon. Opcjonalnie podgrzej tortillę na suchej patelni do zarumienienia i chrupkości (kilka minut z każdej strony na małym ogniu).

tortilla z kurczakiem po meksykańsku przepis
Gotowa tortilla po meksykańsku.

Krok 7: Zjedz w całości (najlepszy wybór na wynos) lub przekrojoną na pół.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: tortilla po meksykańsku przepis, tortilla po meksykańsku z mięsem mielonym, tortilla po meksykańsku z kurczakiem, kurczak po meksykańsku przepis, danie meksykańskie z mięsem mielonym, danie meksykańskie z fasolą i kurczakiem, danie meksykańskie z kurczakiem, dania meksykańskie z mięsem mielonym, meksykańskie dania z kurczaka, meksykańskie dania z czerwoną fasolą, potrawy meksykańskie z fasolą, tortilla w stylu meksykańskim, tortilla meksykańska z kurczakiem, tortilla po meksykańsku kalorie, tortilla po meksykańsku

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 48 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis