Menu

Twarożek domowy to prosty w przygotowaniu i naprawdę smaczny fit posiłek. Jak zrobić twaróg z mleka i cytryny? Poznaj prosty przepis na twarożek z mleka!

Twarożek domowy to bardzo prosty w przygotowaniu dietetyczny produkt, który w zależności od wybranych dodatków można zjeść na słono lub na słodko.
Domowy twarożek z mleka może być jak klasyczny twaróg, lub po dodaniu jogurtu naturalnego jak aksamitny serek wiejski.
Do jego przygotowania potrzebujesz tylko mleka i soku z cytryny. Można użyć jakiekolwiek mleko krowie (również pasteryzowane i UHT). Z 2 szklanek mleka (400 g) wychodzi około 100 g domowego twarożku.
Twaróg cieszy się sporą popularnością, przede wszystkim dlatego że jest niskoprzetworzonym i naturalnym wyrobem mlecznym o wysokiej wartości odżywczej.
Jak zrobić twarożek z mleka? Poznaj prosty przepis na twaróg z mleka i cytryny!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 8 min + czas studzenia
Kalorie: 101 (w przybliżeniu)
Białko: 7 g
Węglowodany: 11 g
Tłuszcze: 3 g

Składniki na 1 porcję domowego twarożku:

  • Mleko 2% 2 szklanki (400 g)
  • Sok z cytryny 3 łyżki (15 g)
  • Sól / Słodzik bez kalorii opcjonalnie

Przygotowanie domowego twarożku:

  1. Wyciśnij sok z cytryny. 
  2. Mleko umieść w rondelku i postaw na umiarkowanym ogniu. 
  3. Doprowadź do zagotowania mleka- brzegi powinny zacząć się pienić, a środek bulgotać. Co chwilę mieszaj, aby mleko nie przywierało do dna. 
  4. Rondelek z zagotowanym mlekiem zdejmij z ognia. 
  5. Do mleka wlej cienką strużką sok z cytryny, cały czas mieszając. 
  6. Przykryj 2 ręcznikami papierowymi (lub czymś innym, co zatrzyma wilgoć). 
  7. Odstaw rondelek na 30 min, aby twaróg się oddzielił. 
  8. Po upływie wskazanego czasu pomału przelej przez durszlak siateczkowy lub przez klasyczny durszlak wyłożony gazą. Jeśli mleko nie uległo skwaszeniu i oddzieleniu to ponownie zagotuj i wlej taką samą ilość soku z cytryny (powtórz wszystkie kroki). 
  9. Odstaw na około 5 min, aby serwatka całkowicie spłynęła. 
  10. W twarożku może być delikatnie wyczuwalny cytrynowy smak, więc jeśli chcesz się go pozbyć to przepłucz twarożek wodą i ponownie odstaw do odcedzenia. 
  11. Po całkowitym wystudzeniu i odcedzeniu przełóż na talerz. W zależności od tego jaki chcesz uzyskać smak twarożku- opcjonalnie dodaj sól lub słodzik i wymieszaj.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: przepis na twaróg domowy, domowy twarożek z mleka, domowy twarożek jak zrobić, domowy twaróg z krowiego mleka, domowy twaróg ze świeżego mleka, twaróg z mleka krowiego, twaróg z mleka uht, twaróg z mleka od krowy, twarożek z mleka pasteryzowanego, twarożek z mleka uht, jak zrobić domowy twarożek z mleka, jak zrobić domowy twaróg, jak zrobić domowy serek, jak zrobić twarożek z mleka krowiego, jak zrobić ser biały z mleka, jak zrobić twaróg z mleka i cytryny, przepis na twarożek z mleka, przepis na biały ser z mleka, jak zrobić twaróg, jak zrobić twarożek w domu

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 45 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze