Wegański burger z cieciorką i sosem musztardowym przepis

Wegański burger z ciecierzycą i sosem musztardowym

Domi Zaremba

Burger z cieciorką i sosem musztardowym to pomysł na prosty wegański fast food. Jak zrobić wegańskiego burgera? Poznaj prosty przepis na wegańskiego burgera!

Burger z ciecierzycą i sosem musztardowym to prosty i szybki w przygotowaniu wegański posiłek typu zdrowy fast food.
Ciecierzyca to wartościowy produkt o wysokiej zawartości białka. To roślinne białko może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest również bogatym źródłem „dobrych” węglowodanów, witamin A, C, E i z grupy B, oraz wielu związków mineralnych, m.in. żelaza, miedzi, cynku, wapnia czy magnezu. Cieciorka jest też źródłem antyoksydantów, które neutralizują niekorzystne działanie wolnych rodników.
Marchew jest doskonałym źródłem witaminy C, E, K i witamin z grupy B oraz minerałów m.in. potasu, wapnia, fosforu, sodu i magnezu.
Jak zrobić burgera bez mięsa? Poznaj prosty przepis na burger z ciecierzycy!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 532
Białko: 20 g
Węglowodany: 72 g
Tłuszcze: 19 g

Składniki na 1 porcję wegańskiego burgera z ciecierzycą i sosem musztardowym:

  • Bułka do burgera 1 sztuka (50 g)
  • Kotlet z ciecierzycy (sprawdź przepis) 1 porcja
    • Cieciorka konserwowa 1/2 opakowania (120 g)
    • Mąka z ciecierzycy 3 łyżki (30 g)
    • Olej kokosowy 1 łyżeczka (5 g)
    • Sól
    • Pieprz
    • Kurkuma
    • Curry
  • Marchew 1/2 małej sztuki (30 g)
  • Sałata 1-2 liście (10 g)
  • Musztarda 1 łyżka (10 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka (3 g)
  • Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 1 łyżeczka (5 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)

Przygotowanie wegańskiego burgera z ciecierzycą i sosem musztardowym:

  1. Sałatę umyj i osusz. 
  2. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. 
  3. W małym naczyniu umieść oliwę, musztardę, sok z cytryny i słodzik. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia.
  4. Przygotuj kotlet z ciecierzycy (sprawdź przepis).
  5. W trakcie smażenia kotleta przekrój bułkę na pół i podgrzej ją zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu. 
  6. Gotowego kotleta zdejmij z patelni.
  7. Na dół bułki połóż sałatę, kotlet z cieciorki i marchewkę. Następnie równomiernie rozłóż sos musztardowy i przykryj drugą połówką bułki.
  8. Przełóż na talerz.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: burger z ciecierzycy przepis, burger ciecierzyca przepis, burger z cieciorką, burgery wegetariańskie przepis, burger bez mięsa przepis, burger z ciecierzycą, wegańskie burgery przepis, wegański fast food przepis, jak zrobić burgera bez mięsa, jak zrobić domowe burgery bez mięsa, przepis na burger z cieciorką, przepis na burgery z cieciorki, przepis na wegański burger, jak zrobić wegańskie burgery

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 34 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis