Zakwas chlebowy
Zakwas chlebowy to buzująca masa o charakterystycznym, lekko kwaśnym zapachu. Jak zrobić chlebowy zakwas? Poznaj prosty przepis na zakwas chlebowy!
Zakwas chlebowy to buzująca masa o charakterystycznym, lekko kwaśnym zapachu. Powstaje w procesie fermentacji mąki z wodą. Jest niezwykle istotnym dodatkiem do wypieku pieczywa– to dzięki niemu chleb rośnie.
Do przygotowania zakwasu potrzebujesz odpowiednią mąkę, wodę i trochę cierpliwości.
Zakwas najlepiej przygototować na bazie mąki żytniej, ale można też użyć pszenną lub orkiszową. Warto wybrać mąkę z dużą ilością składników mineralnych. Im wyższy typ i ciemniejsza barwa, tym lepsza mąka (typ 3000 i 2000). Wykorzystana woda powinna mieć temperaturę pokojową.
Jak zrobić zakwas chlebowy? Poznaj prosty przepis na zakwas chlebowy!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 5 min + czas fermentacji
Kalorie: 173 kcal w 100 g
Białko: 4 g w 100 g
Węglowodany: 37 g w 100 g
Tłuszcze: 1 g w 100 g
Składniki na 1 zakwas chlebowy:
- Mąka żytnia / pszenna / orkiszowa (typ 3000 lub 2000) 13 łyżek (130 g)
- Woda filtrowana lub przegotowana
Przygotowanie zakwasu chlebowowego:
- Przygotuj czysty (najlepiej wyparzony) litrowy słoik.
- Do słoika wsyp 70 g mąki (zamiast żytniej możesz użyć razową lub orkiszową).
- Dodaj wodę (filtrowaną lub przegotowaną w temperaturze pokojowej). Ilość wody dostosuj w taki sposób, aby otrzymać gęstą, jednolitą konsystencję (około 120 g wody).
- Dokładnie wymieszaj wyparzoną drewnianą łyżką/łopatką.
- Słoik szczelnie zakryj lnianą szmatką lub gazą i unieruchom gumką. Zostaw w temperaturze pokojowej. Codziennie 1 raz przemieszaj (aż do samego końca). Jeśli na jakimkolwiek etapie fermentacji pojawi się pleśń– zakwas należy wyrzucić.
- Już po 1 dniu zakwas powinien zacząć pracować i zacząć inaczej pachnieć (winno-owocowo).
- Po 24 godzinach dodaj 2 łyżki mąki i trochę wody (filtrowanej lub przegotowanej i wystudzonej). Dokładnie wymieszaj. Masa tak samo powinna mieć gęstą konsystencję.
- Po kolejnych 24 godzinach dodaj kolejne 2 łyżki mąki i trochę wody. Wymieszaj. Na tym etapie zapach zakwasu powinien się zmieniać w kwaśny a bąbelki powinny intensywnie pracować.
- Kolejnego dnia i jeszcze następnego (5 i 6 dzień) zakwas jest już bardzo silny i należy dosypywać do niego 2 łyżki mąki i dolewać wodę codziennie.
- Następnego dnia (7 dzień) zakwas jest gotowy. Widoczne są duże bąble. Tego dnia zakwas można już użyć do wypieków.
- Jeśli nie zużyjesz całego zakwasu, możesz użyć pozostałości (30-50 g) jako bazę do przygotowania kolejnego zakwasu. Zakwas traktuj tak jak poprzedni przez 3 ostatnie dni. I właśnie po upływie takiego czasu będzie on gotowy do użycia.
- Gotowy zakwas (tak samo zakryty szmatką lub gazą) możesz przechowywać w lodówce nawet do 2-3 tygodni.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: zakwas na chleb, zakwas chlebowy przepis, prosty przepis na zakwas chlebowy, jak zrobić zakwas na chleb, jak zrobić zakwas do pieczenia chleba, jak zrobić zakwas żytni, prosty zakwas do chleba, prosty zakwas na chleb, co to zakwas chlebowy, jak przygotować zakwas na chleb, jak przygotować zakwas do pieczenia chleba, jak przygotować zakwas żytni, zakwas żytni krok po kroku, zakwas sprawdzony przepis, sprawdzony przepis na zakwas do chleba
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: