Zrobisz ją z resztek, a smakuje jak coś z dobrej restauracji

Zapiekanka makaronowa z szynką i twarogiem to proste danie z makaronem. Jak zrobić zapiekankę makaronową? Poznaj prosty przepis na zapiekankę makaronową!
To jedno z tych dań, które powstaje przypadkiem, a potem każdy prosi o przepis. Wystarczy garść makaronu z wczoraj, kawałek szynki, resztka twarogu i kilka pieczarek, by przygotować coś, co smakuje jak z dobrej restauracji. Zapiekanka makaronowa to domowa kwintesencja w nowej, zdrowszej i bardziej sycącej odsłonie.
Twaróg to świetne źródło pełnowartościowego białka i wapnia, które wspiera kości i zęby. Pieczarki wzbogacają danie nie tylko smakiem umami, ale też witaminami z grupy B i naturalnymi związkami wspierającymi odporność. Dodatek pomidora, czosnku i oliwy powoduje, że zapiekanka nabiera niezwykłego aromatu, a porcja domowego bulionu delikatnie łączy wszystko w kremową całość.
Powstało z resztek, ale smakuje, jakby gotował to ktoś z gwiazdką Michelin.
Jeśli lubisz zapiekanki z makaronu – sprawdź również przepis na zapiekankę makaronową z warzywami.
Jak zrobić zapiekankę z makaronem? Poznaj przepis na zapiekankę z makaronem i szynką!
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 476
Białko: 42 g
Węglowodany: 55 g
Tłuszcze: 9 g
Składniki na zapiekankę makaronową z szynką i twarogiem:
- Makaron (np. pszenny lub kukurydziany) – 1 porcja (50 g)
- Twaróg chudy – 1/2 opakowania (125 g)
- Wędlina polędwica sopocka – 4 plastry (40 g)
- Pomidor – 1 średnia sztuka (180 g)
- Pieczarki – 5 średnich sztuk (100 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
- Bulion warzywny domowy lub sklepowy – 1 szklanka (250 ml)
Przygotowanie zapiekanki makaronowej z szynką i twarogiem:

Krok 1: Jeśli chcesz użyć bulionu domowego, przygotuj go wcześniej – sprawdź przepis na domowy bulion. Możesz też sięgnąć po gotowy. Dopiero po przygotowaniu lub podgrzaniu przejdź do kolejnych etapów przepisu.

Krok 2: Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu lub sprawdź jak ugotować makaron. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.

Krok 3: Pomidora umyj i drobno pokrój (usuń twarde, zielone części z środka). Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Wędlinę pokrój w kosteczkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój.

Krok 4: Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć czosnek i wędlinę. Smaż przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.

Krok 5: Dodaj bulion, pomidora oraz pieczarki. Duś 5 min, co chwilę mieszając.

Krok 6: Po upływie wskazanego czasu dodaj rozdrobniony twaróg i odcedzony makaron. Dokładnie wymieszaj.

Krok 7: Całość przełóż do naczynia żaroodpornego lub małej foremki i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz przez około 15-20 min. Wyciągnij, gdy konsystencja zgęstnieje.

Krok 8: Wyłóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: zapiekanka makaronowa z szynką, zapiekanka makaronowa przepis, zapiekanka z makaronu przepis, zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami, zapiekanki makaronowe na obiad, prosta zapiekanka makaronowa, danie z makaronu na obiad, jak zrobić zapiekankę z makaronem, zapiekanka makaronowa przepis kalorie
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: