Menu

Dahl to indyjska zupa, której głównym składnikiem jest czerwona soczewica. Jak zrobić dietetyczną zupę dahl? Poznaj nasz prosty przepis na zupę dahl!

Zupa dahl z czerwonej soczewicy to bardzo aromatyczny, pożywny i niezwykle smaczny posiłek wegański. To danie nosi również nazwy dal i dhal– my wybraliśmy nazwę, która jest najczęściej używana w regionie z którego pochodzi.
Ten gęsty i pikantny posiłek ma właściwości rozgrzewające. Podstawowymi składnikami zupy dahl są soczewica i pomidory, a przyprawami kurkuma, kumin i kolendra.
W tym przepisie świetnie sprawdzi się przyprawa garam masala, w której skład wchodzą: goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, kolendra, kumin, koper włoski, kozieradka i czarny pieprz. Wywodzi się ona z Indii, gdzie dodawana jest do wielu potraw, aby nadać im charakterystycznego aromatu. Jeśli nie posiadasz tej przyprawy to równie dobrze możesz użyć wspomnianych wcześniej przypraw: kurkumy, kuminu i kolendry.
Jak zrobić zupę dahl z czerwoną soczewicą? Poznaj prosty przepis na dietetyczną zupę dahl!


Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 477
Białko: 27 g
Węglowodany: 66 g
Tłuszcze: 7 g

Składniki na zupę dahl:

  • Czerwona soczewica 1/2 szklanki (100 g)
  • Pomidory konserwowe w puszce 1 opakowanie (400 g)
  • Imbir około 2 cm kawałek (10 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Garam masala
  • Sól
  • Pieprz
  • Woda

Przygotowanie zupy dahl:

Jak ugotować soczewicę?

Krok 1: Soczewicę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.

zupa dahl 2

Krok 2: Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. W garnku rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć imbir i czosnek. Smaż kilka minut, co chwilę mieszając.

zupa dahl 3

Krok 3: Po upływie wskazanego czasu dopraw do smaku garam masala, solą i pieprzem. Wymieszaj.

zupa dahl 5

Krok 4: Następnie dodaj pomidory (razem z sokiem), soczewicę i 1-2 szklanki wody. Gotuj około 20 min na umiarkowanym ogniu. Co chwilę mieszaj, a w razie potrzeby dolej jeszcze trochę wody.

zupa dahl 6

Krok 5: Gotową zupę przełóż na talerz.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: zupa dahl kcal, zupa dahl przepis, zupa dahl z soczewicy, zupa z czerwonej soczewicy przepis, indyjska zupa z czerwonej soczewicy przepis, zupa z czerwoną soczewicą i pomidorami, przepisy z czerwonej soczewicy, co zrobić z soczewicy przepis, soczewica czerwona przepisy zupa, zupa z soczewicy z pomidorami, jak zrobić zupę dahl, jak zrobić zupę z czerwonej soczewicy, jak ugotowac zupe z czerwonej soczewicy, przepis na zupę dahl, przepis na dahl z czerwonej soczewicy, jak zrobić dietetyczną zupę z soczewicy, przepisy z garam masala, potrawy z przyprawą garam masala, przepisy z garam masala, garam masala do czego używać, zupa z soczewicy garam masala, zupa indyjska z soczewicy, zupa indyjska przepis

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 37 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze