Zupa krem z czerwonej soczewicy
Zupa krem z czerwonej soczewicy to prosta i pożywna zupa dietetyczna. Jak zrobić krem z soczewicy? Poznaj łatwy przepis na zupę z czerwonej soczewicy!
Zupa krem z czerwonej soczewicy to prosta i szybka w przygotowaniu zupa z soczewicy.
Można ją zjeść samą lub z różnymi dodatkami np. nasionami, świeżymi ziołami, grzankami lub warzywnymi chipsami.
Przyprawy oraz ich ilość należy dostosować do swoich preferencji. My najbardziej lubimy krem z soczewicy w dość mocno pikantnym wydaniu, ale jeśli wolisz delikatniejsze smaki to pomiń przyprawę chilli lub zastąp ją np. szczyptą kurkumy.
Czerwona soczewica to produkt niezwykle wartościowy i smaczny. Ze względu na swoje właściwości jest szczególnie popularna wśród ludzi stosujących dietę wegańską. Nawet jeśli nie stosujesz takiej diety to warto spróbować tego posiłku ponieważ jest pyszny i przede wszystkim bardzo zdrowy.
Czerwona soczewica to wartościowy produkt o wysokiej zawartości białka. To roślinne białko może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Soczewica jest również bogatym źródłem kwasu foliowego i potasu.
Jeśli lubisz zupy z czerwoną soczewicą– sprawdź również przepis na zupę dahl.
Jak zrobić zupę krem z czerwonej soczewicy? Poznaj prosty przepis na krem z soczewicy!
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 414
Białko: 27 g
Węglowodany: 53 g
Tłuszcze: 7 g
Składniki na zupę krem z czerwonej soczewicy:
- Soczewica czerwona około 1/2 szklanki (100 g)
- Cebula 1 średnia sztuka (100 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- Chilli
- Curry
- Sól
- Pieprz
- Woda
Przygotowanie zupy kremu z czerwonej soczewicy:
Krok 1: Cebulę obierz i drobno pokrój. W rondelku rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 2: Następnie dodaj dokładnie wypłukaną soczewicę i zalej wszystko wodą w proporcji 2:1 (woda:soczewica). Wymieszaj i gotuj do miękkości, czyli przez około 10-15 min na umiarkowanym ogniu. Co jakiś czas mieszaj. W razie potrzeby dolej trochę wody lub odlej nadmiar tuż przed blendowaniem.
Krok 3: Gdy soczewica będzie już miękka, rozdrobnij wszystko ręcznym blenderem. Spróbuj i dopraw do smaku solą, pieprzem, chilli oraz curry. Dokładnie wymieszaj lub ponownie zblenduj.
Krok 4: Nałóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: krem z soczewicy czerwonej, zupa z soczewicy przepis, krem z czerwonej soczewicy, krem z czerwonej soczewicy na ostro, krem z soczewicy przepis, zupa krem z soczewicy przepisy, krem z soczewicy kalorie, zupa z soczewicy czerwonej, zupa z soczewicy przepis prosty, przepis na zupa krem z soczewicy, jak zrobić zupę z soczewicy czerwonej, zupa krem z soczewicy kalorie, zupa krem z soczewicy przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: