Zupa krem z marchewki przepis

Zupa krem z marchewki

Domi Zaremba

Krem z marchewki to dietetyczna zupa krem marchewkowa. Jak zrobić zupę krem z marchewki? Poznaj prosty przepis na zupę krem z marchewki!

Zupa krem z marchewki to proste i szybkie w przygotowaniu oraz przede wszystkim pyszne danie z marchewki.
Ta zupa krem z marchwi to chyba najprostsza wersja kremu z marchewki…
Marchew jest świetnym źródłem witaminy C, E, K i witamin z grupy B oraz minerałów m.in. potasu, wapnia, fosforu, sodu i magnezu.
Warto wspomnieć, że im marchew jest dłużej gotowana tym zwiększa się jej indeks glikemiczny. Indeks glikemiczny to procentowe określenie szybkości wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów spożywczych. A oznacza to m.in. jak długo będzie się najedzonym po spożyciu danego produktu czy posiłku.
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym bardzo szybko zaspokajają apetyt, ale równie szybko odczuwa się po ich spożyciu głód. A produkty o niskim indeksie glikemicznym dają poczucie sytości na długi czas, ponieważ poziom cukru rośnie i spada powoli. Dlatego czym krócej marchew jest gotowana, tym lepiej dla organizmu.
Jeśli wolisz bardziej aromatyczne zupy kremy marchewkowe– sprawdź przepis na zupę krem z marchewki z mlekiem kokosowym.
Jak zrobić krem marchewkowy? Poznaj prosty przepis na krem z marchewki!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 198
Białko: 9 g
Węglowodany: 37 g
Tłuszcze: 5 g

Składniki na 1 porcję zupy kremu z marchewki:

  • Marchew 4 średnie sztuki (400 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Woda

Przygotowanie zupy kremu z marchewki:

  1. Marchewki umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki (około 2 cm).  
  2. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno pokrój.
  3. W garnku rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
  4. Następnie włóż do garnka pokrojoną marchewkę i dolej taką ilość wody, aby przykryć około 3/4 zawartości garnka.
  5. Duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, czyli przez około 10-15 minut. W razie potrzeby dolej trochę wody lub odlej nadmiar tuż przed blendowaniem.
  6. Gdy marchewka będzie już miękka, rozdrobnij wszystko ręcznym blenderem. Jeśli uznasz, że zupa jest zbyt gęsta to dolej trochę wody i wymieszaj. 
  7. Spróbuj i dopraw według uznania solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj lub ponownie zblenduj.
  8. Nałóż na talerz.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: zupa marchewkowa, zupa z marchwi przepis, krem z marchewki kcal, jak zrobić zupę krem z marchewki, krem z marchwi przepis, jak zrobić krem z marchwi, jak ugotować krem z marchwi, jak zrobic krem z marchewki, jak zrobic zupe z marchewki, przepis na zupę krem z marchewki, przepis na zupę krem z marchewek

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 39 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis