Menu

Zupa krem z pora to prosta i szybka w przygotowaniu dietetyczna zupa. Jak zrobić krem z pora? Poznaj nasz łatwy przepis na zupę porową! Sprawdź!

Zupa krem z pora to prosty i szybki w przygotowaniu posiłek dietetyczny o bardzo ciekawym smaku.
Por ugotowany z dodatkiem oliwy i czosnku, doprawiony sokiem z cytryny, słodzikiem, solą oraz pieprzem nabiera naprawdę niesamowitego smaku.
Por to pod wieloma względami wyjątkowe warzywo- jest niskokaloryczny, obfity w błonnik oraz wiele witamin i składników mineralnych np. wit. A, wit. z grupy B, wit. C, wit. K, potas, wapń czy fosfor. Dodatkowo za sprawą unikalnego smaku można go wykorzystać do przygotowania wielu pysznych dań- może być dodatkiem podkreślającym smak lub dominującym elementem posiłku.
Więcej dietetycznych przepisów na szybkie i proste w przygotowaniu posiłki odpowiednie dla różnych rodzajów diet oraz w różnych smakach znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 116
Białko: 6 g
Węglowodany: 16 g
Tłuszcze: 5 g

Składniki na 1 porcję zupy kremu z pora:

  • Por 2 sztuki (280 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Sok z cytryny
  • Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie zupy kremu z pora:

  1. Pory oczyść (odetnij koniec z korzeniami oraz zdejmij pierwszą warstwę liści), umyj oraz osusz i pokrój w średniej grubości plasterki. 
  2. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. 
  3. W garnku rozgrzej oliwę i po chwili wrzuć plasterki porów i czosnku. Smaż na umiarkowanym ogniu przez około 5 min, co chwilę mieszając. 
  4. Następnie dolej taką ilość wody, aby przykryć 3/4 zawartości garnka.
  5. Duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, czyli przez około 5-10 minut. W razie potrzeby dolej trochę wody lub odlej nadmiar tuż przed blendowaniem.
  6. Gdy plasterki pora będą już miękkie, rozdrobnij wszystko ręcznym blenderem. 
  7. Dodaj według uznania sok wyciśnięty z cytryny i erytrytol. Wymieszaj.
  8. Spróbuj i dopraw według uznania solą oraz pieprzem. 
  9. Nałóż na talerz. 

Będzie nam bardzo miło jeśli przygotujesz posiłek z naszego przepisu i dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 20 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze