Zupa rybna
Zupa rybna to pyszne danie z ryb i krewetek. Jak zrobić zupę rybną z krewetkami? Poznaj prosty przepis na zupę rybną z dorszem i łososiem!
Zupa rybna, w której główną rolę grają łosoś, dorsz i krewetki, to prawdziwa uczta dla miłośników owoców morza.
Łosoś, ceniony za swoje bogactwo w kwasy omega-3, jest nie tylko smaczny, ale również korzystny dla zdrowia serca i mózgu. Dorsz, lekki i delikatny, dostarcza cenne białko oraz witaminy z grupy B, wzmacniające ogólną kondycję organizmu. Krewetki, będące źródłem selenu i witaminy B12, dodają zupie nie tylko wyjątkowego smaku, ale również wzmacniają system odpornościowy.
Ta rybna zupa jest doskonałym wyborem na świąteczny stół. Jej bogactwo smaków i aromatów idealnie komponuje się z tradycyjnymi świątecznymi daniami, dodając im urozmaicenia i elegancji. Jest to danie z ryb, które nie tylko zachwyci swoim smakiem, ale również będzie korzystne dla zdrowia gości, celebrujących te wyjątkowe chwile razem z Tobą.
Jak zrobić zupę rybną? Poznaj prosty przepis na zupę rybną z łososiem!
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 667
Białko: 70 g
Węglowodany: 15 g
Tłuszcze: 38 g
Składniki na zupę rybną:
- Łosoś 1 mały filet (130 g)
- Dorsz 1 mały filet (150 g)
- Krewetki 1/2 szklanki (50 g)
- Pomidor 1 średnia sztuka (160 g)
- Marchew 1 mała sztuka (45 g)
- Pietruszka 1 mała sztuka (45 g)
- Cebula 1 mała sztuka (30 g)
- Oliwa 2 łyżki (20 g)
- Liście laurowe
- Sól
- Pieprz
- Oregano
- Papryka słodka
- Papryka ostra
- Natka pietruszki opcjonalnie
Przygotowanie zupy rybnej:
Krok 1: Jeśli korzystasz z mrożonych krewetek lub ryb to najpierw je odmróź w zimnej wodzie. Gdy krewetki i ryby będą odmrożone zacznij przygotowywać pozostałe składniki.
Krok 2: Pomidora natnij na górze w kształcie “X” i umieść w garnku lub misce. Zalej wrzątkiem i sparz przez 15-20 sekund. Sparzonego pomidora obierz ze skórki, pokrój na kilka części i pozbaw zielonych, twardych części z środka. Cebulę obierz i drobno pokrój. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
Krok 3: Łososia i dorsza (bez skór) pokrój w kilkucentymetrowe kawałki.
Krok 4: Oliwę rozgrzej i rozprowadź w rondelku. Po chwili wrzuć cebulę i 2 liście laurowe. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 5: Następnie dodaj marchew i pietruszkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano, słodką papryką i ostrą papryką. Smaż przez około 2-3 min, cały czas mieszając.
Krok 6: Po upływie wskazanego czasu dodaj pomidora, łososia, dorsza i krewetki. Zalej wodą- ilość wody dostosuj w taki sposób, aby była w proporcji około 4:1 (woda:pozostałe składniki). Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj przez około 15 min. Pod koniec posmakuj i w razie potrzeby ponownie dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Krok 7: Wyłóż na talerz i opcjonalnie posyp pokrojoną natką pietruszki.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: zupa rybna przepis, zupa rybna wigilijna, zupa rybna z dorsza, rybna zupa kcal, jak zrobić zupę rybną, jak zrobić zupę rybną z łososia, jak zrobić zupę rybną z dorszem, przepis na zupę rybna z łososiem, przepis na zupę rybną z krewetkami, zupa z ryby na wigilię, zupa rybna na święta, zupa rybna świąteczna, zupa świąteczna na wigilię
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: