Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja

Zupa z soczewicy i dorsza

Zupa z soczewicy i dorsza to pomysł na danie z soczewicą. Jak zrobić zupę z soczewicy? Poznaj prosty przepis na zupę z soczewicy i dorsza!

Zupa z soczewicy i dorsza to pożywna, wartościowa i niezwykle aromatyczna zupa z rybą.
Dorsz to bogate źródło m.in. białka, witaminy D3, selenu, witaminy B12, fosforu, witaminy A i kwasów omega-3, Dodatkową sporą zaletą tej ryby jest niska kaloryczność.
Czerwona soczewica to niezwykle wartościowy produkt o wysokiej zawartości białka, kwasu foliowego i potasu.
Jak ugotować zupę z soczewicy? Poznaj prosty przepis na zupę z czerwonej soczewicy!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 446
Białko: 34 g
Węglowodany: 60 g
Tłuszcze: 10 g

Składniki na 1 porcję zupy z soczewicy i dorsza:

  • Dorsz 1 mały filet (100 g)
  • Soczewica czerwona 3 łyżki (30 g)
  • Marchew 1 średnia sztuka (100 g)
  • Ziemniak 1 średnia sztuka (150 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (30 g)
  • Bulion warzywny 1 kostka (10 g) / 700 ml domowego bulionu (sprawdź przepis)
  • Olej kokosowy 1 łyżeczka (5 g)
  • Kurkuma
  • Chilli

Przygotowanie zupy z soczewicy i dorsza:

  1. Cebulę obierz i drobno pokrój. 
  2. Marchew umyj, obierz i pokrój w półplasterki średniej grubości. 
  3. Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. 
  4. Rybę oczyść, osusz i pokrój w mniejsze kawałki.
  5. Soczewicę bardzo dokładnie wypłucz wodą.
  6. W garnku rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.  
  7. Następnie dodaj marchew. Smaż przez chwilę, cały czas mieszając. 
  8. Dodaj kawałki ziemniaka oraz soczewicę i zalej wszystko domowym bulionem lub wodą i wrzuć kostkę bulionową. Zagotuj.
  9. Do gotującej zupy wrzuć rybę. Zmniejsz ogień i gotuj około 10-12 min. 
  10. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat oraz dopraw do smaku kurkumą i chilli. Wymieszaj. 
  11. Wyłóż na talerz.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: zupa z soczewicy i dorsza, zupa z soczewicy czerwonej, zupa z dorszem przepis, jak ugotować zupę z soczewicy, jak zrobić zupę z soczewicy przepis, jak zrobić zupę z rybą, jak zrobić zupę z ryby, jak zrobić zupę z dorszem, przepis na zupę z czerwonej soczewicy, przepis na zupę z dorszem

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 41 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze