Menu

Żur to tradycyjna polska zupa przygotowywana w okresie wielkanocnym. Jak ugotować żur? Poznaj prosty przepis na wielkanocny żur na zakwasie!

Żur to tradycyjna zupa przyrządzana na bazie wywaru zagęszczanego zakwasem, zazwyczaj z mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak.
Żur to specjalność kuchni polskiej. Nie jest jasno określona różnica między żurkiem i żurem a barszczem białym. Dużo zależy od regionu i tradycji, ale zazwyczaj spotykam się z rozgraniczeniem w którym żurek określa się jako zabielany śmietaną, w przeciwieństwie do żuru.
Żur i żurek najlepiej przygotować z domowego zakwasu na żurek, ale można też użyć sklepowej wersji.
Do przygotowania żuru niezbędny jest również wywar warzywny, który można przygotować nawet kilka dni wcześniej.
Jeśli wolisz żur ze śmietaną i jajkiem– sprawdź przepis na żurek.
Jak zrobić żur? Poznaj prosty przepis na żur z kiełbasą!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min + czas przygotowania bulionu
Kalorie: 511
Białko: 22 g
Węglowodany: 81 g
Tłuszcze: 27 g

Składniki na żur:

  • Zakwas na żurek domowy (sprawdź przepis) lub sklepowy około 1/2 szklanki (100 g)
  • Ziemniaki 1 średnia sztuka lub 2 małe (100 g)
  • Kiełbaski frankfuterki 2 sztuki (60 g)
  • Boczek 1 plaster (10 g)
  • Majeranek
  • Sproszkowany czosnek
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Bulion warzywny (sprawdź przepis)
    • Marchew 1 średnia sztuka (90 g)
    • Seler 1 kawałek (90 g)
    • Pietruszka 1 średnia sztuka (80 g)
    • Por 1/2 średniej sztuki (70 g)
    • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
    • Natka pietruszki 1 mały pęczek (10 g)
    • Lubczyk
    • Sól
    • Woda

Przygotowanie żurku:

  1. Przygotuj bulion warzywny (sprawdź przepis).
  2. Frankfuterki pokrój w plasterki.
  3. Boczek pokrój w kostkę.
  4. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  5. W rondelku umieść frankfurterki i boczek. Podsmaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. 
  6. Wlej bulion, dodaj kawałki ziemniaka i zagotuj. Gotuj na umiarkowanym ogniu przez około 10-15 min. 
  7. Następnie wlej zakwas na żurek i dodaj ziele angielskie oraz 1 liść laurowy. Dopraw do smaku solą, sproszkowanym czosnkiem i majerankiem.
  8. Gotuj przez chwilę, aby doprowadzić do zgęstnienia.
  9. Wyłóż na talerz.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: żur przepis, żur przepis wielkanocny, żur kcal, zur z kielbasa kcal, jak zrobić żur, jak ugotować żur, żur na zakwasie z ziemniakami, żur na zakwasie kalorie, przepis na żur z kiełbasą, przepis na żur z kiełbasą, wielkanocny żur, żur przepis z kaloriami, jak się robi żur

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 1 Ocena
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze