Żur
Żur to tradycyjna polska zupa przygotowywana w okresie wielkanocnym. Jak ugotować żur? Poznaj prosty przepis na wielkanocny żur na zakwasie!
Żur to tradycyjna zupa przyrządzana na bazie wywaru zagęszczanego zakwasem, zazwyczaj z mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. 
Żur to specjalność kuchni polskiej. Nie jest jasno określona różnica między żurkiem i żurem a barszczem białym. Dużo zależy od regionu i tradycji, ale zazwyczaj spotykam się z rozgraniczeniem w którym żurek określa się jako zabielany śmietaną, w przeciwieństwie do żuru. 
Żur i żurek najlepiej przygotować z domowego zakwasu na żurek, ale można też użyć sklepowej wersji. 
Do przygotowania żuru niezbędny jest również wywar warzywny, który można przygotować nawet kilka dni wcześniej. 
Jeśli wolisz żur ze śmietaną i jajkiem– sprawdź przepis na żurek.
Jak zrobić żur? Poznaj prosty przepis na żur z kiełbasą!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.






Czas przygotowania: 15 min + czas przygotowania bulionu
Kalorie: 511
Białko: 22 g 
Węglowodany: 81 g 
Tłuszcze: 27 g 
Składniki na żur:
- Zakwas na żurek domowy (sprawdź przepis) lub sklepowy około 1/2 szklanki (100 g)
 - Ziemniaki 1 średnia sztuka lub 2 małe (100 g)
 - Kiełbaski frankfuterki 2 sztuki (60 g)
 - Boczek 1 plaster (10 g)
 - Majeranek
 - Sproszkowany czosnek
 - Ziele angielskie
 - Liść laurowy
 - Bulion warzywny (sprawdź przepis)
- Marchew 1 średnia sztuka (90 g)
 - Seler 1 kawałek (90 g)
 - Pietruszka 1 średnia sztuka (80 g)
 - Por 1/2 średniej sztuki (70 g)
 - Cebula 1 mała sztuka (50 g)
 - Natka pietruszki 1 mały pęczek (10 g)
 - Lubczyk
 - Sól
 - Woda
 
 
Przygotowanie żurku:
- Przygotuj bulion warzywny (sprawdź przepis).
 - Frankfuterki pokrój w plasterki.
 - Boczek pokrój w kostkę.
 - Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.
 - W rondelku umieść frankfurterki i boczek. Podsmaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
 - Wlej bulion, dodaj kawałki ziemniaka i zagotuj. Gotuj na umiarkowanym ogniu przez około 10-15 min.
 - Następnie wlej zakwas na żurek i dodaj ziele angielskie oraz 1 liść laurowy. Dopraw do smaku solą, sproszkowanym czosnkiem i majerankiem.
 - Gotuj przez chwilę, aby doprowadzić do zgęstnienia.
 - Wyłóż na talerz.
 
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: żur przepis, żur przepis wielkanocny, żur kcal, zur z kielbasa kcal, jak zrobić żur, jak ugotować żur, żur na zakwasie z ziemniakami, żur na zakwasie kalorie, przepis na żur z kiełbasą, przepis na żur z kiełbasą, wielkanocny żur, żur przepis z kaloriami, jak się robi żur
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: