Frytki marchewkowe

Frytki z marchewki to świetna alternatywa dla frytek z ziemniaków. Jak zrobić frytki z marchewki? Poznaj prosty przepis na dietetyczne frytki marchewkowe!
Frytki z marchewek są sporym konkurentem dla klasycznych frytek z ziemniaków. Są mniej kaloryczne, łatwe w przygotowaniu, a do tego zaskakują smakiem, ponieważ są delikatnie słodkie, miękkie w środku i świetnie chłoną przyprawy. Sprawdzą się jako lekka przekąska, dodatek do obiadu albo zdrowszy zamiennik fast foodu.
Marchew to warzywo, które warto jeść regularnie, nie tylko ze względu na smak, ale też cenne właściwości. Dostarcza witaminy, minerały i przeciwutleniacze, a jej największą zaletą jest obecność beta-karotenu, związku, który wspiera odporność, wzrok oraz kondycję skóry. Regularne spożywanie marchwi wspomaga też regenerację naskórka i łagodzi stany zapalne, takie jak trądzik.
Frytki z marchewki świetnie komponują się z prostymi, domowymi sosami, na przykład na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem, koperkiem i odrobiną soku z cytryny. Dobrze pasują też do dań z kurczakiem, rybą, pieczoną ciecierzycą albo jako element warzywnej miski z hummusem. Jeśli masz ochotę na coś bardziej wyrazistego, posyp je parmezanem albo sezamem tuż po upieczeniu, ponieważ to szybki sposób, by dodać im ciekawą konsystencję i jeszcze więcej smaku.
Jeśli szukasz pomysłu na szybki i zdrowy dodatek do posiłku to koniecznie spróbuj domowych frytek z marchewki. Raz zrobisz i już nie wrócisz do mrożonych.
Jak zrobić frytki z marchewki? Poznaj prosty przepis na frytki z marchewki!
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 107
Białko: 4 g
Węglowodany: 16 g
Tłuszcze: 5 g
Składniki na frytki marchewkowe:
- Marchew – 2 średnie sztuki (200 g)
- Oliwa z oliwek lub inny olej – 1 łyżeczka (5 g)
- Papryka słodka
- Papryka ostra
- Kurkuma
- Curry
- Sól
Przygotowanie frytek marchewkowych:

Krok 1: Marchewki umyj i obierz ze skórki. Następnie przekrój poprzecznie na pół i pokrój w podłużne plastry, a plastry pokrój w paski. W miseczce umieść oliwę oraz szczyptę każdej przyprawy: paprykę słodką, paprykę ostrą, kurkumę i curry. Dokładnie wymieszaj. Kawałki marchewki wkładaj do miseczki z przygotowaną marynatą i dokładnie je obtaczaj. Każdy słupek marchewki powinien być pokryty oliwą z przyprawami.

Krok 2: Piekarnik rozgrzej do 220 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Paski marchewki równomiernie rozłóż na blachę. Zwróć uwagę, aby na siebie nie nachodziły. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15-25 min w zależności od grubości słupków i preferowanego stopnia wypieczenia. Pilnuj, aby frytki zbyt mocno się nie przypaliły.

Krok 3: Wyłóż na talerz i dopraw szczyptą soli.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: frytki z marchewki z piekarnika, frytki z marchewki przepis, pomysł na zdrowe frytki, frytki marchewkowe kalorie, frytki marchewkowe fit, marchew przepisy kulinarne, frytki marchewkowe przygotowanie
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: