Ogórki curry
Ogórki curry to szybka fit przekąska lub wartościowy dodatek do wielu posiłków. Jak zrobić ogórki z curry? Poznaj prosty przepis na ogórki curry!
Ogórki curry to produkt spożywczy otrzymywany poprzez marynowanie i wekowanie ogórków w zalewie z wody, octu, cukru, curry i soli.
Ogórki curry są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Zawierają wiele witamin i minerałów m.in. witaminy A, D, E, K i z grupy B oraz magnez, miedź, wapń, fosfor, żelazo, cynk i fluor.
Ogórki curry świetnie smakują zarówno same jako szybka przekąska oraz jako dodatek do wielu posiłków np. kanapek, past warzywnych i rybnych, sałatek czy jajek faszerowanych.
Jak zrobić ogórki curry? Poznaj prosty przepis na ogórki curry!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 92 (23 kcal na 100 g)
Białko: 2 g (0,4 g na 100 g)
Węglowodany: 20 g (4,9 g na 100 g)
Tłuszcze: <1 g (0,1 g na 100 g)
Składniki na słoik (750 ml) ogórków curry:
- Ogórek gruntowy 12 średnich sztuk (400 g)
- Cukier biały 8 łyżek (80 g)
- Ocet 6 łyżek (60 g)
- Woda 2/3 szklanki (150 g)
- Curry 2 łyżeczki
- Koper z baldachami
- Sól
- Ziarenka pieprzu
Przygotowanie ogórków curry:
- Do wekowania wybierz świeże, młode ogórki (jędrne, bez uszkodzeń i przebarwień). Unikaj zbyt dużych ogórków, które ze względu na pestki po zawekowaniu będą miękkie i puste w środku.
- Ogórki umyj zimną wodą, obierz ze skórki i pokrój wzdłuż na 4 części.
- Następnie przepłucz zimną wodą koper z baldachami.
- Oderwij baldachy kopru, a łodygę pokrój w krótsze kawałki.
- Przygotuj zalewę: w małym garnku umieść około 150 g wody, ocet, cukier i 1/2 łyżeczki soli kamiennej do przetworów (możesz użyć soli jodowanej, ale sól kamienna ma więcej minerałów) i 2 łyżeczki curry. Zagotuj, co chwilę mieszając.
- Przygotuj czysty (najlepiej wyparzony) słoik o pojemności 750 ml z zakrętką.
- Na dno słoika wyłóż kilka ziarenek pieprzu oraz łodygi i baldachy kopru.
- Ogórki poupychaj w słoiku jak najciaśniej.
- Ogórki zalej przygotowaną wodą. Zalewa powinna w całości przykryć ogórki. Lekko potrząśnij słoikiem, aby woda wszędzie dotarła.
- Słoik mocno zakręć suchym dekielkiem.
- Zapasteryzuj ogórki: do większego garnka wstaw zamknięty słoik i wlej wodę. Dostosuj ilość wody w taki sposób, aby sięgała mniej więcej do 3/4 wysokości słoika (lub słoików). Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 10 min. Po upływie wskazanego czasu ostrożnie wyciągnij słoik z garnka i odstaw do ostudzenia.
- Ogórki curry możesz otworzyć już po około tygodniu marynowania, ale warto poczekać kilka miesięcy aby osiągnęły pełniejszy smak. Zamknięte ogórki możesz przechowywać do około 6 miesięcy. Po otwarciu przechowuj je w lodówce.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: ogórki z curry do słoików, ogórki curry przepis, ogórki curry na zimę, ogórki w zalewie curry na zimę, jak zrobić ogórki z przyprawą curry, ogórki w zalewie z curry, przepisy na przetwory z ogórków, przepis na ogórki curry,
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: