Kasza jaglana z pieczoną marchewką i imbirem
Kasza jaglana z pieczoną marchewką i imbirem to proste wegańskie danie. Jak zrobić kaszę jaglaną z imbirem? Poznaj fit przepis na kaszę jaglaną z marchewką!
Kasza jaglana z pieczoną marchewką i imbirem to pyszny i niezwykle aromatyczny posiłek wegański.
Kasza jaglana posiada mnóstwo cennych wartości odżywczych i właściwości leczniczych. Gdy przygotuje się ją w odpowiedni sposób to jej oryginalny smak świetnie komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami.
Kurkuma to niesamowita przyprawa, która jest jedną z najskuteczniejszych naturalnych broni przeciwko bakteriom i grzybom. Lista dobroczynnych właściwości kurkumy jest niezwykle długa, ale za najistotniejsze uznaje się jej działanie oczyszczające. Dodatkowo redukuje zły cholesterol i hamuje procesy zapalne w organizmie.
Jak zrobić kaszę jaglaną z marchewką? Poznaj prosty przepis na kaszę jaglaną z marchewką!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 251
Białko: 8 g
Węglowodany: 47 g
Tłuszcze: 6 g
Składniki na 1 porcję kaszy jaglanej z pieczoną marchewką i imbirem:
- Kasza jaglana 5 łyżek (50 g)
- Marchew 1 średnia sztuka (80 g)
- Imbir 1 kawałek (10 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Olej kokosowy 1 łyżeczka (4 g)
- Sól
- Kurkuma
Przygotowanie kaszy jaglanej z pieczoną marchewką i imbirem:
- Kaszę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.
- Przepłukaną kaszę umieść w garnku i wlej wodę do gotowania w proporcji 2:1 (woda:kasza). Dodaj szczyptę soli i kurkumę (około 1/3-1/2 łyżeczki). Gotuj bez mieszania na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 min. Po upływie wskazanego czasu woda powinna zostać wchłonięta. W czasie gotowania przygotuj pozostałe składniki.
- Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C.
- Marchew umyj, obierz ze skórki i pokrój w średniej grubości plasterki.
- Imbir umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- W miseczce umieść olej, imbir i obrany oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj plasterki marchewki i dokładnie wymieszaj.
- Plasterki przełóż do małego naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości, czyli przez około 10-15 min. Pilnuj aby marchewka się nie przypaliła.
- Kaszę wyłóż do naczynia. Na górze rozłóż marchewkę i dopraw do smaku solą.
- Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić kaszę jaglaną z marchewką, przepis na kaszę jaglaną z marchewką, przepis na kaszę jaglaną z warzywami, kasza jaglana z marchwią, kasza jaglana z imbirem, ciekawe pomysły na kaszę jaglaną, pomysl na dania z kaszą jaglaną, przepisy z kaszą jaglaną dietetyczne, przepisy z kaszy jaglanej wegańskie, wegańskie przepisy z marchewką, przepisy kulinarne z marchewki, przepisy z imbirem świeżym, wegańskie przepisy na obiad
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: