Nachosy z tortilli z piekarnika
Nachosy z tortilli to prosta i szybka fit przekąska na słono. Jak zrobić nachosy z tortilli w piekarniku? Poznaj prosty przepis na pieczone nachosy z tortilli!
Nachosy z tortilli są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Można je zjeść same, z dodatkiem ulubionych sosów lub jako dodatek do różnych dań np. zup czy sałatek. Według mnie w każdej wersji smakują naprawdę swietnie.
Nachosy można przygotować w różnych smakach– wystarczy dobrać zestaw przypraw i ziół np. pieprz cayenne, ostrą paprykę, kolendrę, oregano lub curry.
Do przygotowania nachosów najlepiej użyć tortillę kukurydzianą, ale można również pszenną lub razową (wyjdą wtedy trochę inne, bardziej przypominające w smaku krakersy).
Nachosy można przechowywać do kilku dni– należy umieścić je w szczelnym pojemniku, tak aby ograniczyć dopływ wilgoci.
Jeśli wolisz nachosy z tortilli przygotować na patelni– sprawdź przepis na nachosy z patelni.
Jak zrobić w piekarniku nachosy z tortilli? Poznaj prosty przepis na nachosy z tortilli!
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 229
Białko: 4 g
Węglowodany: 29 g
Tłuszcze: 10 g
Składniki na nachosy z tortilli z piekarnika:
- Tortilla (wrap) 1 sztuka (62 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Pieprz ziołowy
- Bazylia
- Chilli
- Wędzona słodka papryka
Przygotowanie nachosów z tortilli z piekarnika:
Krok 1: W miseczce umieść oliwę i szczyptę każdej przyprawy: sól, pieprz ziołowy, bazylia, chilli i słodka wędzona papryka. Dokładnie wymieszaj.
Krok 2: Placek tortilli połóż na desce. Równomiernie posmaruj go przygotowaną mieszanką przypraw. Pokrój placek tortilli w trójkąty: przekrój placki na 16 trójkątnych części lub na pół i obie połowy ponownie na pół, a następnie każdy otrzymany pasek w małe trójkąty. Trójkąty ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby między każdym był niewielki odstęp. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz do lekkiego zarumienienia, czyli przez około 8-12 min. Pilnuj, aby zbyt mocno nie przypalić nachosów.
Krok 3: Wyciągnij z piekarnika od razu, gdy się zarumienią. Nachosy kilka minut po wyciągnięciu z piekarnika powinny stwardnieć i zrobić się kruche. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić domowe nachosy z tortilli, nachosy z tortilli fit, nachosy z tortilli kalorie, nachosy z tortilli w piekarniku, nachosy z tortilli przepis, tortilla nachosy przepis, nachosy przepis, jak zrobić nachosy w piekarniku, przepis na nachosy z tortilli, jak zrobić fit nachosy, naczosy przepis, nachosy przepis z tortilli, przepis z tortilli przekąski, przepisy z wykorzystaniem tortilli, jak zrobić nachosy z tortilli w piekarniku, pieczone nachos przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: