Jak ugotować soczewicę?
Soczewica to dość popularny produkt żywnościowy z grupy roślin strączkowych. Jak prawidłowo gotować soczewicę? Poznaj proste wskazówki jak gotować soczewicę!
Soczewica to coraz popularniejszy produkt otrzymywany z nasion soczewicy jadalnej. Występują różne gatunki soczewicy np. żółta, zielona, brązowa czy czarna, ale zdecydowanie najpopularniejsza jest czerwona.
Soczewicę przed spożyciem należy odpowiednio przygotować. Czas gotowania może się nieco różnić, ale zwykle wynosi od 10 do 40 minut (większość rodzajów około 15 min). Soczewica w zależności od podania może być sypka lub kleista.
Soczewica może stanowić zarówno podstawę dań, jak i dodatek np. do zup czy sałatek. Świetnie smakuje z sosami, mięsem, warzywami, serami a nawet przygotowana na słodko.
Soczewica posiada mnóstwo cennych wartości odżywczych i właściwości leczniczych. To pożywny produkt o wysokiej zawartości białka roślinnego. Dodatkowo zawiera sporo m.in. kwasu foliowego, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, cynku, witamin C, A, K i z grupy B.
Jak ugotować soczewicę? Poznaj prosty przepis jak gotować soczewicę!
Czas przygotowania: od 10 do 40 min
Kalorie: 350 / 100 g przed ugotowaniem
Białko: 25 g
Węglowodany: 60 g
Tłuszcze: 2 g
Składniki na 1 porcję soczewicy:
- Soczewica
- Woda około 200-300 gramów na 100 gramów suchej soczewicy
- Sól
Przygotowanie soczewicy:
Krok 1: Soczewicę dokładnie wypłucz na sitku kuchennym pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.
Krok 2: Wlej wodę do garnka– woda powinna być w proporcji mniej więcej 2-3:1 woda:soczewica (mniej wody to soczewica sypka, a więcej to bardziej zwarta). Po chwili dodaj trochę soli (około 1/3-1/2 łyżeczki). Do wody wrzuć soczewicę. Zagotuj i zmniejsz ogień. Soczewicę gotuj bez mieszania na małym ogniu pod przykryciem w zależności od rodzaju od 10 do 40 min– soczewicę jasną (czerwona i żółta) zwykle gotuje się około 10-15 min; soczewicę pośrednią (zielona i brązowa) około 20-30 min, a soczewicę ciemną (czarna) około 30-40 min. Warto stosować się do zaleceń czasu gotowania znajdujących się na opakowaniu.
Krok 3: Po upływie wskazanego czasu zdejmij garnek z ognia. Po chwili zdejmij pokrywkę i delikatnie wymieszaj łyżką w taki sposób, aby oddzielić soczewicę od dna. Soczewica powinna być o odpowiedniej miękkości a woda całkowicie wchłonięta (odlej jej ewentualny nadmiar). Soczewicę przełóż do wygodnego naczynia lub od razu połącz z pozostałymi składnikami posiłku.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: jak ugotować soczewicę, jak gotować soczewicę, jak prawidłowo ugotować soczewicę, jak najlepiej ugotować soczewicę, jak się gotuje soczewicę, gotowanie soczewicy, gotowanie soczewicy krok po kroku, jak ugotować soczewicę przepis, przepis jak gotować soczewicę, jak prawidłowo gotować soczewicę, soczewica gotowanie, soczewica jak ugotować, soczewica przepisy, soczewica kalorie, ile się gotuje soczewicę, soczewica jak gotować, soczewica jak długo gotować, soczewica gotowanie ile czasu
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
[…] Krok 1: Ugotuj soczewicę (sprawdź przepis). […]
Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. Dość popularna w kuchni polskiej, choć jeszcze nie wszyscy wiedzą jak prawidłową ją ugotować. Bardzo ciekawy poradnik, na pewno niejedna osoba skorzysta z tych wskazówek! 🙂