Krewetki tygrysie w pikantnej marynacie

Krewetki tygrysie w pikantnej marynacie to pomysł na prosty i szybki obiad z krewetek. Jak przygotować krewetki tygrysie? Poznaj przepis na krewetki tygrysie!
Krewetki tygrysie w pikantnej marynacie to propozycja, która może stać się twoim sekretem podczas dbania o smukłą sylwetkę. Są wyjątkowo lekkostrawne, a przy tym dostarczają solidną porcję pełnowartościowego białka, które wspiera regenerację mięśni i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej. Mają niewiele tłuszczu, a ich naturalna delikatność powoduje, że świetnie chłoną aromaty marynaty, bez potrzeby dodawania kalorycznych sosów.
Marynata oparta na czosnku, chilli i soku z limonki nie tylko nadaje krewetkom wyrazisty, lekko pikantny wyraz, ale także wspiera metabolizm i trawienie. Czosnek działa przeciwzapalnie, chilli może lekko podkręcić tempo spalania kalorii, a limonka dostarcza witaminę C i orzeźwiającą nutę, która świetnie balansuje smak dania.
Podane z porcją świeżych warzyw lub lekkim ryżem basmati, krewetki w tej wersji stają się pełnowartościowym posiłkiem, który jednocześnie rozpieszcza podniebienie i dba o twoją formę. To szybka, zdrowa i pełna smaku propozycja, która udowadnia, że jedzenie fit wcale nie musi być nudne.
Jeśli wolisz krewetki w łagodniejszej wersji – sprawdź przepis na krewetki w miodowej marynacie.
Jak zrobić krewetki na patelni? Poznaj prosty przepis na krewetki w pikantnej marynacie!
Czas przygotowania: 10 min + czas marynowania
Kalorie: 276
Białko: 44 g
Węglowodany: 4 g
Tłuszcze: 10 g
Składniki na krewetki tygrysie w pikantnej marynacie:
- Krewetki tygrysie – około 5-6 dużych sztuk (200 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g)
- Sok z limonki lub z cytryny – 2 łyżeczki (6 g)
- Pieprz
- Chilli
Przygotowanie krewetek tygrysich w pikantnej marynacie:

Krok 1: Jeśli korzystasz z mrożonych krewetek to najpierw je odmróź w zimnej wodzie. Gdy krewetki będą odmrożone zacznij przygotowywać pozostałe składniki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. W miseczce umieść oliwę, sok z cytryny/limonki i czosnek. Dopraw do smaku pieprzem i chilli. Wymieszaj.

Krok 2: Do miseczki włóż osuszone krewetki i dokładnie obtocz każdą w przygotowanej marynacie. Włóż do lodówki na minimum 1 godz (możesz pominąć marynowanie, ale smak krewetek będzie mniej wyrazisty).

Krok 3: Usmaż na patelni klasycznej lub grillowej przez około 5-10 min, co jakiś czas mieszając i przewracając krewetki na drugą stronę. Krewetki zdejmij z patelni, gdy zmienią kolor i kształt (zwiną się).

Krok 4: Zjedz na ciepło lub na zimno po oderwaniu główki i obraniu pancerzyka.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: krewetki na ostro z grilla, jak przygotować krewetki na patelni, jak przygotować krewetki tygrysie, jak zrobić krewetki mrożone, krewetki z czosnkiem, krewetki przepisy, krewetki tygrysie przepis, krewetki smażone na patelni przepis, przepisy na krewetki na ostro, krewetki na ostro z czosnkiem, jak zrobić ostre krewetki, pikantne krewetki z czosnkiem, pikantne krewetki z patelni, pikantne krewetki na grilla, przepis na krewetki tygrysie w skorupkach, przepis na krewetki tygrysie mrożone, jak przyrządzić krewetki tygrysie świeże, jak smażyć krewetki tygrysie, jak długo smażyć krewetki tygrysie, jak smażyć krewetki na patelni, krewetki tygrysie przepis kcal, jak przyrządzić krewetki tygrysie, przepis na krewetki z czosnkiem
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: