Ciastka orzechowo-cytrynowe
Ciastka orzechowo-cytrynowe to proste keto ciastka z orzechami włoskimi. Jak zrobić ciastka z masłem orzechowym? Poznaj przepis na ciastka ze skórką cytrynową!
Ciastka orzechowo-cytrynowe są bardzo proste w przygotowaniu, a przy tym pożywne i naprawdę smaczne.
Główny składnik orzechowo-cytrynowych ciasteczek, czyli orzechy włoskie to źródło pełnowartościowego białka i zdrowego tłuszczu omega-3.
Masło orzechowe ma sporo kalorii, ale może być zdrowym elementem diety – to niezwykle bogate źródło antyoksydantów, białka, zdrowych tłuszczów, błonnika oraz wielu witamin i minerałów.
Planowałam przygotować ciastka migdałowo-cytrynowe, ale niestety nie udało mi się kupić migdałów w sklepie w którym robiłam zakupy. Na półce z orzechami nie było zbyt dużego wyboru, więc bez większego namysłu wybrałam orzechy włoskie w zamian za migdały. Trochę się obawiałam tego czy ich smak nie będzie zbyt przytłaczający, ale jestem naprawdę zadowolona z efektu.
Smak orzechów włoskich jest w tych ciastkach intensywnie wyczuwalny, więc jeśli za nim nie przepadasz to raczej nie jest to deser dla Ciebie. Jeśli jednak do orzechów włoskich masz obojętny stosunek lub je lubisz to warto przygotować te pożywne i proste ciastka orzechowe.
Jeśli lubisz ciastka z masłem orzechowym– sprawdź również przepis na ciastka z czekolady i masła orzechowego.
Jak zrobić ciastka z orzechów włoskich? Poznaj prosty przepis na keto ciastka orzechowe!
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 340
Białko: 11 g
Węglowodany: 10 g
Tłuszcze: 28 g
Składniki na ciastka orzechowo-cytrynowe (około 6-8 sztuk):
- Orzechy włoskie około 6 sztuk (50 g)
- Masło orzechowe 1 łyżka (20 g)
- Białko jaja kurzego 1 sztuka (35 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol 2 łyżki (20 g)
- Skórka cytrynowa
Przygotowanie ciastek orzechowo-cytrynowych:
Krok 1: Orzechy umieść w pojemniku do blendera. Zblenduj i odstaw.
Krok 2: W pojemniku do blendera umieść białko jaja kurzego (żółtko przechowuj w lodówce i zużyj do przygotowania innego posiłku w ciągu kilku dni), masło orzechowe i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Zblenduj do połączenia składników. Dodaj rozdrobnione orzechy i dokładnie wymieszaj.
Krok 3: Wykładaj po około 1 łyżeczce masy (na 1 ciastko) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 12-15 min. Co jakiś czas sprawdzaj czy zbyt mocno się nie przypiekają. Wyciągnij, gdy się zarumienią.
Krok 4: Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: keto ciastka z masłem orzechowym, ciastka orzechowe fit, ciastka orzechowe, ciastka bez mąki i cukru, ciastka orzechowe bez cukru, ciastka orzechowe bezglutenowe, ciastka orzechowe bez mąki, keto ciastka orzechowe, ciastka orzechowe przepis, ciastka z masłem orzechowym bez cukru, ciastka z masłem orzechowym przepis, ciastka z masłem orzechowym kalorie, ciasteczka z masłem orzechowym fit, ciasteczka z masłem orzechowym bez masła, ciasteczka z masłem orzechowym bez cukru, ciastka cytrynowe przepis, ciastka z orzechów włoskich bez mąki, ciasteczka ze skórką cytrynową, ciastka z masła orzechowego fit, ciastka z masła orzechowego bez cukru, ciasteczka z mielonych orzechów włoskich, miękkie ciasteczka orzechowe przepis, przepis na ciastka z masłem orzechowym, orzechy włoskie jajka, orzechy włoskie przepisy, keto ciastka z orzechów włoskich
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: