Kruche ciasteczka z orzechami
Kruche ciasteczka z orzechami to szybkie i proste ciastka maślane z orzechami. Jak zrobić ciastka z orzechami? Poznaj prosty przepis na ciastka maślane!
Kruche ciasteczka z orzechami to proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne ciasteczka z orzechami włoskimi.
Ciastka maślane z orzechami są kruche, aromatyczne i przede wszystkim pożywne. Świetnie smakują zarówno same, jak i z różnymi dodatkami np. masłem orzechowym, polewą z odżywki białkowej czy dżemami.
Orzechy posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Dostarczają sporo witamin, m.in.: witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę A; związków mineralnych, m.in.: potas, wapń, magnez, fosfor oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i białka.
Jeśli lubisz proste i szybkie w przygotowaniu ciastka orzechowe– sprawdź również przepis na ciastka z czekolady i masła orzechowego.
Jak zrobić kruche ciasteczka z orzechami? Poznaj prosty przepis na ciastka maślane z orzechami!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 20 min + czas chłodzenia
Kalorie: 509
Białko: 11 g
Węglowodany: 44 g
Tłuszcze: 33 g
Składniki na 1 porcję kruchych ciasteczek z orzechami:
- Mąka (np. pszenna lub ryżowa) 1/2 szklanki lub 5 łyżek (50 g)
- Masło 2 łyżki (20 g)
- Nerkowce 1 łyżka (10 g)
- Orzeszki ziemne 1 łyżka (10 g)
- Orzechy włoskie 1 łyżka (10 g)
- Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 2 łyżki (20 g)
- Woda
Przygotowanie kruchych ciasteczek z orzechami:
- Nerkowce, orzeszki ziemne i orzechy włoskie drobno pokrój.
- W miseczce umieść mąkę, słodzik, miękkie masło, orzechy i odrobinę wody (około 2-3 łyżki lub więcej w zależności od potrzeby). Mieszaj i ucieraj łyżką aż do połączenia składników, a następnie ugnieć dłońmi zwarte i lekko klejące ciasto. W razie potrzeby dolej nieco więcej wody, ale rób to stopniowo, aby nie dodać jej zbyt dużo.
- Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na chwilę do lodówki (około 10-20 min).
- Następnie podziel ciasto na kilka równych części i uformuj płaskie ciasteczka. Od razu przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowuj odstępy między każdą sztuką).
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz do zarumienienia, czyli przez około 10-15 min (w zależności od wielkości ciasteczek).
- Ciastka odstaw do lekkiego przestudzenia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku i zjedz w ciągu 7 dni.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: kruche ciasteczka przepis, ciastka z orzechami ziemnymi, ciastka z orzechami przepis, ciastka kruche maślane, kruche ciasteczka maślane przepis, szybkie kruche ciasteczka maślane, jak zrobić kruche ciasteczka, jak zrobić ciastka z orzechami włoskimi
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Czy mogę pominąć orzechy i dodać olej kokosowy zamiast masła?