Smażona mozzarella przepis

Smażona mozzarella

Domi Zaremba

Smażona mozzarella to pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu keto przekąska na ciepło. Jak jeść mozzarellę? Poznaj prosty przepis na mozzarellę!

Smażona mozzarella to świetny pomysł na przekąskę na imprezę, keto śniadanie czy też dodatek do większego dania obiadowego lub sałatki.
Mozzarella to ser podpuszczkowy, pochodzący z Południowych Włoch, a konkretnie z miasta Aversa. Początkowo Włosi wyrabiali mozzarelle z mleka bawolego. Następnie do produkcji tego białego sera zaczęto wykorzystywać także mleko krowie a później mieszankę obu tych produktów. Ser mozzarella zyskał tak dużą popularność, że aktualnie Włochy eksportują 100 tys. ton mozzarelli rocznie.
Mozzarella jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które jest bardzo ważnym składnikiem budulcowym oraz funkcjonalnym w organizmie. Zawiera dużo wapnia, który jest kluczowym minerałem, niezbędnym do utrzymania zdrowia kości i zębów. Ponadto ser mozzarella bogaty jest w witaminę B2, która bierze udział w procesie przemiany materii oraz witaminę A, wspomagającą układ odpornościowy oraz narząd wzroku.
Jeśli lubisz przepisy z mozzarellą- sprawdź także przepis na sałatkę caprese.
Co można zrobić z mozzarelli? Poznaj prosty przepis z mozzarellą!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 3 min
Kalorie: 356
Białko: 34 g
Węglowodany: 2 g
Tłuszcze: 27 g

Składniki na 1 porcję smażonej mozzarelli:

  • Mozzarella w kulce 1 opakowanie (120 g)
  • Masło klarowane / Olej 1 łyżeczka (5 g)

Przygotowanie smażonej mozzarelli:

  1. Mozzarellę odcedź i pokrój w grube plastry (około 1-1,5 cm). 
  2. Na patelni mocno rozgrzej masło/olej. Następnie włóż plastry sera i smaż chwilę z każdej strony. Stopień wysmażenia dobierz do własnych preferencji– mozzarella może być mniej lub bardziej ciągnąca. Nie trzymaj mozzarelli zbyt długo na patelni, aby zbyt mocno się nie rozpuściła.
  3. Wyłóż na talerz. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: smażona mozzarella bez panierki, ser smażony, mozzarella jak podawać, smażona mozzarella fit, mozzarella z patelni, mozzarella do obiadu na ciepło, jak zrobić ser smażony, domowy ser smażony, ser smażony na patelni, ser smazony przepis, keto przekąska na ciepło, serowa przekąska, jak się robi ser smażony, przepis na mozzarelle, ser do smażenia, mozzarella kulka przepisy, mozzarella na ciepło przepisy, mozzarella jak jeść, keto ser smażony, ser smażony na maśle, szybka keto przekąska, keto śniadanie przepisy, ser na patelni bez panierki

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 2 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis