Pieczone uda z kurczaka z warzywami
Pieczone uda z kurczaka z warzywami to pyszne i proste danie z uda kurczaka. Jak zrobić udo kurczaka w piekarniku? Poznaj przepis na udo kurczaka z warzywami!
Pieczone uda z kurczaka z warzywami to smakowity przykład harmonii smaku i zdrowia. Soczyste i delikatne mięso z kurczaka dostarcza doskonałej dawki białka, niezbędnego do regeneracji mięśni i utrzymania pełnej energii. Dodatek pomidora, bogatego w likopen– silny antyoksydant, wzmacnia naszą odporność oraz wspiera zdrowie serca. Marchew i jej karotenoidy dbają o wzrok, jednocześnie dodając lekko słodkiego akcentu do potrawy. Papryka, pełna witaminy C, dodaje aromatycznej nuty oraz wzmacnia naszą odporność.
Wspólnie, te składniki tworzą nie tylko uczta dla podniebienia, ale także kompozycję odżywczą dla całego organizmu. Pieczone udo z kurczaka łączy się z soczystymi kawałkami pomidora, chrupiącą marchewką i słodką papryką o intensywnym kolorze, tworząc niezapomniany taniec smaków. To danie z uda kurczaka nie tylko cieszy podniebienie, ale również troszczy się o nasze zdrowie– idealny przykład tego, jak kulinarna przyjemność może iść w parze ze zdrowym stylem życia.
Jeśli lubisz proste dania z uda kurczaka– sprawdź przepis na udo faszerowane serem i orzechami!
Jak zrobić pieczone udo kurczaka? Poznaj prosty przepis na udo z kurczaka w piekarniku!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 332
Białko: 32 g
Węglowodany: 20 g
Tłuszcze: 14 g
Składniki na 1 porcję pieczonych ud z kurczaka z warzywami:
- Udo z kurczaka bez skóry 2 średnie sztuki (160 g)
- Pomidor 1 mała sztuka (150 g)
- Marchew 1 średnia sztuka (80 g)
- Papryka czerwona 1 mała sztuka (100 g)
- Cebula 1 mała sztuka (50 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie pieczonych ud z kurczaka z warzywami:
- Pomidora umyj, osusz i pokrój w ósemki.
- Marchew umyj, obierz i pokrój w średniej grubości plastry.
- Paprykę umyj, osusz i pokrój w paseczki (usuń części niejadalne).
- Cebulę obierz i pokrój w plasterki.
- W małym naczyniu żaroodpornym umieść pomidora, marchew, paprykę i cebulę. Skrop oliwą i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Na górze rozłóż mięso.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz do prawidłowej obróbki termicznej mięsa, czyli przez około 25-30 min.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: pieczone udka z kurczaka z warzywami przepis, pieczone uda z kurczaka, udka z kurczaka z warzywami, udka kurczaka z warzywami w piekarniku, danie z uda kurczaka, mięso z udka kurczaka na obiad, uda z kurczaka w piekarniku, jak upiec udko kurczaka w piekarniku
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: