Chleb, naleśniki, pizza bez pszenicy. Pomysły na posiłki bez dodatku mąki pszennej

Domi Zaremba
Osoba trzyma w dłoniach okrągły bochenek razowego chleba

Chleb, pizza, naleśniki bez pszenicy – myślisz, że to niemożliwe? Nic bardziej mylnego! Istnieje wiele zamienników mąki pszennej, które są zdrowsze i dostarczają cennych składników odżywczych. Tego typu produkty są polecane szczególnie osobom, które z różnych przyczyn chcą lub muszą wyeliminować pszenicę ze swojej diety, a także tym, którzy chcą dostarczyć do organizmu większe ilości białka. Gotowe zamienniki mąki pszennej dostępne są w ofercie wielu sklepów ze zdrową żywnością, m.in. w ofercie marki Foods By Ann.

Dlaczego warto wyeliminować z diety mąkę pszenną?

Rezygnacja z mąki pszennej to świadomy wybór, na który decyduje się coraz więcej osób – zarówno tych z nietolerancją glutenu, jak i tych, które chcą poprawić jakość swojego życia i zmienić złe nawyki żywieniowe. Pszenica, szczególnie w wysoko przetworzonej formie, może niekorzystnie wpływać na nasz organizm. W jaki sposób? Oto kilka powodów, dla których warto wyeliminować ją z codziennej diety:

  • może powodować wahania cukru we krwi,
  • prowadzi do spadków energii i wahań nastroju,
  • powoduje problemy trawienne i stany zapalne u osób z nietolerancją glutenu,
  • może powodować wzdęcia i bóle brzucha.

Eliminacja pszenicy jest szczególnie ważna w przypadku osób, które nie tolerują glutenu oraz osób z celiakią. Jeśli nie należysz do tej grupy, ale zaobserwujesz u siebie niepokojące objawy po spożyciu produktów pszenicznych (wzdęcia, ból brzucha, uczucie ciężkości), to wykonaj testy na celiakię i nietolerancję glutenu. Możliwe jest również, że nawet przy braku uczulenia pokarmowego, pszenica zwyczajnie Ci nie służy. Jeśli po jej spożyciu czujesz się ociężale i masz problemy trawienne, spróbuj wyeliminować ją z diety i obserwuj reakcję swojego organizmu. Pamiętaj o tym, by w razie wątpliwości skorzystać z porady dietetyka.

Dieta bez pszenicy i płynące z niej korzyści

Wykluczenie pszenicy z diety wcale nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych dań i wypieków. Współczesny rynek oferuje bowiem wiele zamienników, w tym mąki z innych niż pszenica składników, które dostarczają wartościowych składników odżywczych.

Mąka migdałowa na przykład świetnie sprawdzi się jako baza do wypieku chleba, czy zdrowych muffinek. Pyszne ciasta i naleśniki przygotujesz z kolei sięgając po mąkę kokosową, która jest bogata w błonnik i ma niski indeks glikemiczny. W przypadku pizzy najlepiej sprawdzi się mąka ryżowa (nadaje wypiekom lekkości) lub mąka z ciecierzycy. Ciekawym przykładem jest także mąka lniana — bogata w błonnik oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Ten wyjątkowy zamiennik mąki pszennej doskonale nadaje się dla osób na dietach niskowęglowodanowych.

Każda z mąk ma nieco inne właściwości, jednak tym co je łączy jest fakt, że są zdecydowanie zdrowsze niż mąka pszenna i świetnie sprawdzają się w przypadku osób z różnego rodzaju nietolerancjami. 

Dowiedz się więcej na temat zdrowych i wartościowych alternatyw dla mąki pszennej.

Zamienniki mąki pszennej dla chleba, naleśników i pizzy

Nawet będąc na diecie bez pszenicy możesz wprowadzić do swojego menu ulubione potrawy, takie jak pieczywo, słodkie wypieki, naleśniki, czy pizzę. Przygotowane bez udziału pszenicy potrawy będą równie smaczne, a jednocześnie pełne błonnika, białka oraz zdrowych tłuszczów.

Chleb bez mąki pszennej – zdrowe alternatywy

Chleb z ziarnami, nasionami lnu, a może chlebek bananowy? Każdy z nich przygotujesz bez mąki pszennej. To świetna wiadomość dla osób, które chcą ograniczyć gluten, a jednocześnie nie chcą rezygnować z ulubionych wypieków. Do przygotowania chleba z powodzeniem można użyć mąki migdałowej, która jest bogata w zdrowe tłuszcze, białko oraz witaminę E. Chleb wykonany na jej bazie jest delikatny i nadaje się dla osób na diecie niskowęglowodanowej. 

Świetnym wyborem będzie także mąka owsiana, która charakteryzuje się bardzo dobrymi właściwościami wiążącymi – to dzięki nim wypieki zachowują odpowiednią wilgotność i są dłużej świeże. Z powodzeniem możesz skorzystać też z gotowych mieszanek do wypieku chleba – znajdziesz je w sklepach ze zdrową żywnością, m.in. w ofercie marki Foods By Ann. Naturalny chlebek z ziarnami i chlebek bananowy bez pszenicy to dwie propozycje mieszanek, które są doskonałym źródłem błonnika i nie zawierają cukru. 

Puszyste, szybkie naleśniki z mąk bezglutenowych

Bezglutenowe naleśniki to doskonała opcja na śniadanie lub przekąskę. W tym przypadku mąkę pszenną można zastąpić mąką z ciecierzycy, która jest bogata w białko i błonnik. Nada ona naleśnikom lekko orzechowy posmak i delikatną konsystencję. Alternatywnie można wykorzystać skrobię z tapioki, która doda naleśnikom lekkości i puszystości. Skrobia sprawi, że placki będą bardziej elastyczne, co ułatwi ich połączenie z nadzieniem i zwijanie. 

Naleśniki bezglutenowe z owocami na białym talerzu, w tle filiżanka z napojem
Naleśniki bezglutenowe z owocami na białym talerzu, w tle filiżanka z napojem

Podobnie jak w przypadku pieczywa, również naleśniki można przygotować z gotowej mieszanki. Mieszanka mąk na naleśniki od Foods By Ann to kompozycja starannie wyselekcjonowanych mąk bez pszenicy, a także błonnik i proteiny. Nie ma w niej konserwantów, cukru, laktozy, ani oleju palmowego. W ofercie marki znajdziesz też zdrowe i smaczne smarowidła do naleśników. Mus kokosowy, dżem z owocami i siemieniem lnianym lub krem pistacjowy to tylko kilka z wielu propozycji, które znakomicie sprawdzą się jako nadzienie do domowych naleśników. 

Pizza na alternatywnym spodzie

Pizza to klasyczne danie, które łatwo można dostosować do indywidualnych potrzeb dietetycznych. Jednym ze sposobów jest rezygnacja z mąki pszennej na rzecz mąki naturalnie bezglutenowej, na przykład ryżowej. Nada ona ciastu lekkości i delikatności. Mąkę ryżową możesz połączyć ze skrobią z tapioki – spód do pizzy będzie bardziej chrupiący. Doskonałym wyborem na ciasto na pizzę bezpszenicy będzie też gotowa mieszanka mąk na pizzę od Foods By Ann. 

Poznaj pełną ofertę mieszanek mąk bez pszenicy Foods by Ann.

Trzy pizze bez pszenicy na cienkim spodzie
Trzy pizze bez pszenicy na cienkim spodzie

Domowa pizza nie będzie smaczna bez ulubionych dodatków. Tutaj możesz nieco puścić wodze fantazji. Pomidor, pieczarki, oliwki, łosoś, grillowany kurczak… Dodaj to, co lubisz najbardziej i ciesz się zdrowym posiłkiem.  

Dowiedz się więcej na temat wypieków bez pszenicy. Przeczytaj: Kuchnia bez pszenicy. Piecz, smaż i gotuj samodzielnie z mieszankami bez mąki pszennej Foods by Ann


ARTYKUŁ SPONSOROWANY

5 1 Ocena
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis