Gazpacho z pomidora, papryki i ogórka z serem feta
Gazpacho z pomidorów i ogórków z fetą to prosta zupa na zimno. Jak zrobić zupę gazpacho? Poznaj prosty przepis na gazpacho z serem feta!
Gazpacho z pomidora, papryki i ogórka z serem feta to pyszne i orzeźwiające danie z pomidorów.
Klasyczne gazpacho to hiszpański chłodnik, składający się z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba. Jest wiele przepisów na gazpacho, a to jeden z moich ulubionych.
Gazpacho z fetą jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a przy tym zdrowe i pożywne.
Pomidory, używane do przygotowania tego dania, są bogate w likopen, który działa jako silny przeciwutleniacz, wspomagając ochronę przed chorobami serca oraz nowotworami. Dodatkowo dostarczają one witaminę C, potas i kwas foliowy. Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, witaminy A oraz błonnika, a także zawiera przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie układu odpornościowego i wzmacniają wzrok. Ogórki, które są niskokaloryczne i mają wysoką zawartość wody, pomagają w utrzymaniu odpowiedniego nawodnienia organizmu, a także dostarczają witaminy K, C oraz różne minerały, takie jak magnez i potas. Dzięki tym składnikom gazpacho jest nie tylko smaczne, ale także korzystnie wpływa na zdrowie, dostarczając wielu cennych składników odżywczych.
Gazpacho można zjeść od razu po przygotowaniu, ale znacznie lepiej smakuje chociaż przez chwilę schłodzone w lodówce.
Jeśli wolisz gazpacho bez sera feta – sprawdź przepis na gazpacho z pomidora, papryki i ogórka z oliwą.
Jak zrobić gazpacho z pomidorów? Poznaj prosty przepis na gazpacho z serem feta!
Czas przygotowania: 5 min + czas chłodzenia
Kalorie: 151
Białko: 7 g
Węglowodany: 21 g
Tłuszcze: 6 g
Składniki na gazpacho z pomidora, papryki i ogórka z serem feta:
- Pomidor 1 średnia sztuka (180 g)
- Papryka czerwona 1 średnia sztuka (160 g)
- Ogórek 1 średnia sztuka (180 g)
- Ser feta 1 plaster (20 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Sok z cytryny 1 łyżeczka (3 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie gazpacho z pomidora, papryki i ogórka z serem feta:
Krok 1: Pomidora natnij na górze w kształcie “X” i umieść w garnku lub miseczce. Zalej wrzątkiem i sparz przez 15-20 sekund.
Krok 2: Sparzonego pomidora obierz ze skórki, pokrój na kilka części i pozbaw twardych, zielonych części z środka. Paprykę umyj, pozbaw części niejadalnych i pokrój w mniejsze kawałki. Ogórka umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Wyciśnij sok z cytryny.
Krok 3: W pojemniku do blendera umieść pomidora, ogórka, paprykę, czosnek, sok z cytryny i słodzik. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.
Krok 4: Zupę możesz zjeść od razu, ale najlepiej smakuje schłodzona minimum przez 20-30 min. Tuż przed zjedzeniem rozłóż na górze rozdrobniony ser feta.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić fit gazpacho, gazpacho przepis, zupa gazpacho, zupa gazpacho przepis, zupa gazpacho kalorie, chłodnik pomidorowy, chłodnik pomidorowy gazpacho, danie z pomidorów i papryki, danie z pomidorów na szybko, jak zrobić gazpacho, jak zrobić w domu gazpacho, jak wykonać gazpacho, przepis na dobre gazpacho, zupa na zimno z pomidorów, zupa na zimno przepis, zupa na zimno gazpacho, pomidor papryka ogórek, pomysł na szybki obiad na zimno
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: