Burger z tofu i pieczarkami
Burger z tofu i pieczarkami to pyszny burger bez mięsa. Jak zrobić wegańskiego burgera z pieczarkami? Poznaj prosty przepis na burgera z tofu!
Burger z tofu i pieczarkami to zdrowa i smakowita alternatywa dla tradycyjnych mięsnych burgerów.
Tofu, będące źródłem białka i wielu ważnych aminokwasów, jest doskonałym wyborem dla wegetarian i tych, którzy dbają o zdrową dietę. Z kolei pieczarki, bogate w błonnik, witaminy i minerały, dodają burgerowi głębokiego, przyjemnego smaku i dodatkowej tekstury. Poza tym, pieczarki są znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, które wspomagają system odpornościowy. Połączenie tofu i pieczarek tworzy nie tylko pyszny, ale też odżywczy posiłek, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Jeśli lubisz wegańskie burgery– sprawdź również przepis na burgera z ciecierzycą i sosem musztardowym.
Jak zrobić burgera z tofu? Poznaj prosty przepis na burgera z pieczarkami i tofu!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 409
Białko: 14 g
Węglowodany: 46 g
Tłuszcze: 24 g
Składniki na burgera z tofu i pieczarkami:
- Bułka do burgera 1 sztuka (50 g)
- Tofu 1/4 opakowania (50 g)
- Pieczarki 3 średnie sztuki (60 g)
- Ser wegański 2 plastry (30 g)
- Pomidor 1 plaster (20 g)
- Sałata 1 liść (10 g)
- Olej kokosowy 1 łyżka (10 g)
Przygotowanie burgera z tofu i pieczarkami:
- Z umytego i osuszonego pomidora odkrój plaster.
- Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki.
- Tofu odsącz i pokrój w średniej grubości plastry.
- Na patelni rozgrzej połowę oleju, a następnie wrzuć pieczarki. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie przełóż do miseczki.
- Na tej samej patelni mocno rozgrzej resztę oleju. Ostrożnie włóż plastry tofu. Smaż przez chwilę z dwóch stron, aż do zarumienienia.
- W trakcie smażenia tofu przekrój bułkę na pół i podgrzej ją zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu.
- Za pomocą kuchennej szpatułki lub drewnianej łopatki delikatnie przełóż gotowe tofu na talerz.
- Na dół bułki połóż ser, plaster pomidora, umytą i osuszoną sałatę, pieczarki, kolejny plaster sera i tofu. Przykryj drugą połówką bułki.
- Przełóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: burger z tofu kcal, burger z tofu fit, burger z pieczarkami, burger z pieczarkami wege, wege burger przepis, wege burgery szybki przepis, jak zrobić burgera z tofu, jak zrobić burgera bez mięsa, przepis na burgera z tofu, przepis burger z tofu, burger bez mięsa przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: