Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja

Burger z wołowiną i boczniakami

Burger z wołowiną i boczniakami to pomysł na prosty obiad z mięsa mielonego. Jak zrobić burgery wołowe? Poznaj prosty przepis na burgery z wołowiną i grzybami!

Burger z wołowiną i boczniakami to prosty w przygotowaniu fit posiłek typu zdrowy fast food.
Wołowina to niezwykle bogate źródło białka, żelaza oraz witamin: A, E, D i z grupy B, a ser żółty to bogate źródło białka oraz wielu witamin i makroelementów m.in.: witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, witaminy D, witaminy K, magnezu, potasu, wapnia, fosforu czy jodu.
Jak zrobić burgery z mięsa mielonego? Poznaj prosty przepis na burgery z grzybami!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 581
Białko: 27 g
Węglowodany: 30 g
Tłuszcze: 40 g

Składniki na 1 porcję burgera z wołowiną i boczniakami:

  • Bułka do burgera 1 sztuka (50 g)
  • Mięso mielone wołowe 1/4 opakowania (100 g)
  • Boczniak 1 duża sztuka lub 2 średnie (40 g)
  • Ser żółty o zawartości tłuszczu 17-18% 1 plaster (10 g)
  • Pomidor 1 plaster (20 g)
  • Sałata 1 liść (10 g)
  • Majonez 1 łyżeczka (10 g)
  • Masło klarowane 1 łyżeczki (8 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Chilli

Przygotowanie burgera z wołowiną i boczniakami:

  1. Liść sałaty umyj i osusz. 
  2. Z umytego i osuszonego pomidora odkrój plaster. 
  3. Boczniaki umyj, osusz i pokrój w plasterki.
  4. Na patelni rozgrzej połowę masła, a następnie wrzuć boczniaki. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Gotowe boczniaki przełóż do miseczki. 
  5. W osobnej miseczce umieść mięso mielone oraz szczyptę przyprawy chilli, soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy, a następnie uformuj dłońmi kulę. Rozpłaszcz ją na okrągły kotlet o grubości około 1,5-2 cm (kotlet skurczy się podczas smażenia, więc jego średnica może być większa niż średnica bułki). 
  6. Na tej samej patelni rozgrzej resztę masła. Po chwili delikatnie włóż kotlet. Smaż około 3-4 min na stronę, ale nie dłużej. Nie dotykaj kotleta do momentu przewrócenia na drugą stronę, ale kontroluj aby go zbyt mocno nie przypalić. 
  7. W trakcie smażenia kotleta przekrój bułkę na pół i podgrzej ją zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu. 
  8. Gotowego kotleta zdejmij z patelni. 
  9. Na dole bułki połóż kolejno plaster pomidora, liść sałaty, kotlet i boczniaki. Następnie równomiernie rozłóż majonez i przykryj drugą połówką bułki.
  10. Przełóż na talerz.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: burger z wołowiną przepis, burger z wołowiny kalorie, burger z wołowiną fit przepis, burger z wołowiny przepis krok po kroku, jak zrobić burgery wołowe w domu, prosty przepis na burgery z wołowiną, jak zrobić burgery z mięsa mielonego, wołowina przepisy fit, przepisy z wołowiny mielonej, pomysły na burgery, burgery z mięsem i boczniakami, przepisy z boczniakami, burger z boczniakami, burger z grzybami

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 10 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze