Menu

Chipsy z dyni to prosta fit przekąska z dyni. Są niskokaloryczne, pożywne i naprawdę pyszne! Jak zrobić chipsy dyniowe? Poznaj przepis na fit chipsy z dyni!

Chipsy z dyni to pyszna, zdrowa i dietetyczna przekąska z dyni.
Chipsy dyniowe z cynamonem można jeść same, z różnymi dodatkami np. sosami (szczególnie z odżywki białkowej, serowym i słodkim chilli) i dipami lub jako element innych dań np. zup kremów, sałatek czy puree.
Dynia ma mnóstwo właściwości zdrowotnych, jest bogata w witaminy i minerały, a przy tym zawiera naprawdę niewiele kalorii. Odmian dyni jest mnóstwo, ale każda jest pożywna, wartościowa i niskokaloryczna.
Jak zrobić chipsy z dyni? Poznaj prosty przepis na chipsy z dyni!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 40 min
Kalorie: 43
Białko: 1 g
Węglowodany: 10 g
Tłuszcze: 3 g

Składniki na 1 porcję chipsów z dyni:

  • Dynia 1 kawałek (100 g)
  • Sok z cytryny 3 łyżki (15 g)
  • Cynamon

Przygotowanie chipsów z dyni:

  1. Dynię umyj i osusz. Następnie odkrój kawałek i pozbaw go włókien oraz pestek. Obierz ze skórki (połóż kawałek na desce i obieraj nożem do dołu) i pokrój w cienkie plastry (najlepiej żeby wszystkie były podobnej grubości) lub zetrzyj na tarce w plastry. 
  2. Plastry skrop sokiem z cytryny i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwróć uwagę, aby na siebie nie nachodziły. Delikatnie oprósz je cynamonem. 
  3. Blachę włóż do rozgrzanego do 140 st. C piekarnika na około 10-15 min. 
  4. Po upływie wskazanego czasu przełóż plastry na drugą stronę i ponownie oprósz cynamonem. 
  5. Włóż do piekarnika jeszcze na około 10-15 min. Kontroluj, aby się nie przypaliły (w razie potrzeby wyciągnij wcześniej).
  6. Po upływie tego czasu plasterki dyni powinny być wystarczająco wysuszone. Jeśli nie będą to zostaw je w piekarniku jeszcze na parę minut. 
  7. Gotowe chipsy wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.  

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: chipsy z dyni z piekarnika, chipsy z dyni pieczone, chipsy z dyni przepis, chipsy dynia, chipsy dyniowe, chipsy warzywne z piekarnika, chipsy warzywne przepis, chipsy z warzyw przepisy, jak zrobić chipsy z dyni, przekąska z dyni, fit chipsy z dyni, chipsy na diecie

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 46 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze