Chleb dyniowy to prosty w przygotowaniu, dietetyczny posiłek na słodko. Jak zrobić fit chlebek z dyni? Poznaj nasz łatwy przepis na pyszny chleb z dyni!
Chleb dyniowy jest bardzo prosty w przygotowaniu, a przy tym pożywny, zdrowy oraz naprawdę smaczny.
Główny składnik tego dietetycznego chlebka na słodko, czyli dynia ma mnóstwo właściwości zdrowotnych- jest bogata w witaminy i minerały, a przy tym zawiera naprawdę niewiele kalorii. W tym przepisie można użyć jakąkolwiek odmianę jadalnej dyni.
Więcej dietetycznych przepisów na szybkie i proste w przygotowaniu posiłki odpowiednie dla różnych rodzajów diet oraz w różnych smakach znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportion– kliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.
Czas przygotowania: 35 min
Kalorie: 334
Białko: 16 g
Węglowodany: 49 g
Tłuszcze: 8 g
Składniki na 1 małą foremkę (wym. 5 x 20 cm) chleba dyniowego:
- Dynia około 1,5 szklanki (200 g)
- Jogurt naturalny 3% 4 łyżki (100 g)
- Jajko kurze 1 mała sztuka (50 g)
- Mąka pszenna 4 łyżki (40 g)
- Słodzik erytrytol (lub inny słodzik bez kalorii) 1 łyżka (10 g)
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
Przygotowanie chleba dyniowego:
- Dynię obierz ze skórki, usuń włókna oraz pestki i pokrój w około 1-2 cm w miarę podobnej wielkości kawałki.
- Kawałki dyni ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowaj małe odstępy między każdym kawałkiem).
- Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz do miękkości, czyli przez około 10-15 min.
- W kielichu blendera umieść upieczone kawałki dyni, jogurt i jajko. Zblenduj na gładką masę.
- Do miski wsyp mąkę, erytrytol i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- Do miski dodaj zblendowaną masę i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki lub szpatułki. Masa nie powinno mieć żadnych grudek.
- Przelej do małej foremki lub keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- Piecz przez 25-30 min. Gotowy chleb powinien być przypieczony z góry i mocno wilgotny w środku.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
- Następnie delikatnie wyjmij z foremki i zostaw do kompletnego wystudzenia.
Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!