Chleb, który syci na długo i wspiera sylwetkę

Chleb z ziaren to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Jak zrobić chleb z ziaren bez dodatku mąki? Poznaj prosty przepis na chleb z ziaren i płatków owsianych!
Chleb z ziaren to propozycja dla osób, które chcą jeść zdrowo, a jednocześnie zależy im na sycącym i pełnym wartości odżywczych pieczywie. W każdym kawałku kryje się solidna porcja witamin i minerałów, od witaminy A i E, przez witaminy z grupy B, po kwasy omega-3, jod, selen i żelazo. To prawdziwa bomba składników wspierających organizm i metabolizm.
Przygotowanie takiego chleba jest zaskakująco proste. Nie trzeba wyrabiać ciasta ani czekać godzinami na wyrośnięcie, a wystarczy wymieszać składniki, odstawić na trochę, przełożyć je do formy i upiec. W wersji podstawowej chlebek ma wielkość idealną na kilka porcji, ale z łatwością można zwiększyć ilość składników, by przygotować większy bochenek.
Chleb z ziaren jest najlepszy w ciągu pierwszych dwóch dni po upieczeniu, kiedy ma najlepszą strukturę i wyrazisty smak. Jeśli jednak chcesz przygotować go na zapas, można go bez problemu zamrozić, najlepiej pokroić na kromki, wystudzić, zapakować w szczelny pojemnik lub woreczek i włożyć do zamrażalnika. Rozmrożony i chwilę podgrzany w piekarniku smakuje niemal jak świeżo upieczony.
To pieczywo nie tylko syci na długo, ale też świetnie pasuje do zdrowej, zbilansowanej diety, pomagając utrzymać energię i kontrolę nad apetytem.
Jak zrobić chleb z ziaren? Poznaj prosty przepis na chleb z ziaren bez mąki!
Czas przygotowania: 60 min + czas gęstnienia
Kalorie: 431
Białko: 19 g
Węglowodany: 27 g
Tłuszcze: 21 g
Składniki na chleb z ziaren (wym. około 5 x 8 cm):
- Płatki owsiane – 2 łyżki (20 g)
- Migdały – 1 łyżka (10 g)
- Siemię lniane – 3 łyżki (30 g)
- Słonecznik łuskany – 1 czubata łyżka (15 g)
- Syrop z agawy – 1 łyżeczka (5 g)
- Olej kokosowy – 1 łyżeczka (5 g)
- Letnia woda
- Sól
Przygotowanie chleba z ziaren:

Krok 1: Połowę siemienia lnianego zmiel np. w młynku do kawy lub w blenderze. Migdały drobno pokrój. W miseczce umieść nasiona słonecznika, siemię lniane w ziarnach, zmielone siemię lniane, migdały, płatki owsiane i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.

Krok 2: W szklance umieść letnią wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Ilość wody dostosuj tak, aby było jej mniej więcej o połowę mniej niż wszystkich suchych składników (woda:wszystkie suche składniki- 1:2, czyli około 70-80 g). Wymieszaj.

Krok 3: Połącz suche składniki z płynnymi i dokładnie wymieszaj. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę. Po tym czasie masa powinna zgęstnieć.

Krok 4: Następnie masę z ziaren przełóż do małej foremki (około 5 x 8 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej niewielką ilością tłuszczu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około 60 min. Po upływie wskazanego czasu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Po lekkim wystudzeniu wyciągnij chleb z piekarnika. Następnie odstaw do wystudzenia.

Krok 5: Chleb wyjmij z foremki i pokrój dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: jak upiec chleb z ziaren, jak upiec chleb z ziaren bez maki, jak zrobic chleb z samych ziaren, jak zrobić chleb bez mąki i drożdży, chleb z ziaren kcal, chleb z samych ziaren kalorie, chleb z ziaren przepis, chleb z ziarnami przepis bezglutenowy, chleb z samych ziaren, chleb ziarnisty przepis, przepis na chleb z ziarnami, domowy chleb z ziaren, domowy chleb z ziarnami fit, domowy chleb z samych ziaren, zdrowy chleb z ziarnami przepis, chleb z nasionami przepis, jak upiec chleb z ziarnami przepis, przepis na chleb z ziaren bez mąki, przepis na chleb z samych ziaren, chlebek z ziaren, chleb z ziaren przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Najlepszy chlebek jaki dotąd w życiu znalazłam, pominęłam płatki owsiane dodałam mąkę migdałowa 3lyzkibo mi nie wolno płatków,wyszło rewelacyjne.