Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki to pyszna i banalnie prosta w przygotowaniu zupa na zimno. Jak zrobić chłodnik z botwiny? Poznaj prosty przepis na chłodnik!

Chłodnik z botwinki to bardzo zdrowa i idealna na ciepłe dni zupa wiosenna. Ta uproszczona wersja chłodnika litewskiego smakuje naprawdę dobrze, a na dodatek przygotowanie go zajmuje zaledwie kilka minut.
Botwinka to młode liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego. Botwina to samo zdrowie– jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, witaminę A, D, C, K, oraz witaminy z grupy B. Zawiera również sporo magnezu, wapnia, żelaza i miedzi. Spożywanie botwiny pobudza pracę jelit, wspomaga pracę wątroby, wpływa kojąco na układ nerwowy a ponadto poprawia kondycje naszej cery.
Skyr to gęsty jogurt o bardzo delikatnym smaku. Ma bardzo wysoką zawartość białka ale najważniejszym elementem wchodzącym w skład tego produktu są bakterie, pozwalające zachować mikroflorę jelitową w dobrym stanie, co przyczynia się do wzmocnienia odporności.
Jeśli lubisz zupy z botwiny– sprawdź także przepis na botwinkę.
Jak zrobić chłodnik? Poznaj prosty przepis na zupę z botwiny!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 10 min + czas chłodzenia
Kalorie: 337
Białko: 29 g
Węglowodany: 31 g
Tłuszcze: 9 g

Składniki na 1 porcję chłodnika z botwinki:

  • Botwinka 1 średni pęczek (250 g)
  • Kefir naturalny 1 szklanka (200 g)
  • Jogurt naturalny skyr 1 opakowanie (150 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Masło klarowane 1 łyżeczka (5 g)
  • Sok z cytryny 
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie chłodnika z botwinki:

  1. Botwinkę umyj. Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach, a łodygi i liście drobno pokrój.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Po chwili wrzuć botwinkę. Smaż przez 5-7 min na małym ogniu, co chwilę mieszając. Następnie odstaw do ostudzenia.
  3. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach lub bardzo drobno pokrój. 
  4. W miseczce umieść kefir, jogurt, ostudzoną botwinkę i czosnek. Dopraw sokiem wyciśniętym z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
  5. Podawaj mocno schłodzony.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: zupa na zimno z burakami, chłodnik przepis, chłodnik z botwiny z jogurtem naturalnym, przepis na zupę z botwiny, zupa z botwiny, chłodnik z botwiny na zimno, przepis na zdrowy chłodnik, zupa bez gotowania, zupa na jogurcie, prosty chłodnik z botwiny, zupa z młodej botwiny, przepis na zupę z młodej botwiny, zupa z liści botwiny, szybki chłodnik bez gotowania, jaka zupa na upały, chłodnik z kefirem

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 2 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze